Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Dlaczego nie warto pić krowiego mleka?

Od dziecka powtarzają nam, że składnikiem jedynym i niezastąpionym dobrej diety jest spożywanie mleka produktów białkowych. Wszystkie kampanie reklamowe „Pij mleko będziesz wielki!”, które zapadły nam w pamięci, mają tylko utwierdzać nas w kulcie mleka, ale czy powinniśmy dać się zwieść wszelkim reklamom i tak silnemu zakorzenieniu w kulturze mleka? Artykuł ma na celu przedstawienie paru punktów, które postarają się udowodnić, że istnieją lepsze sposoby na pozyskanie białka i wapnia niż picie krowiego mleka, znajdzie się również coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie swojej diety bez tego produktu 🙂

Mleko to biała śmierć!

Takie slogany wykrzykiwane są przez przeciwników mleka, którzy uważają je tylko za produkt przeznaczony dla cieląt, nie dla ludzi. Zastanówmy się mleko to nic innego jak wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, która pojawia się w trakcie laktacji. Tak dzieje się u wszystkich ssaków i wszystkie ssaki ograniczają się do swojego mleka, nie czerpią go od innych, ludzie złamali to prawo, karmiąc siebie i swoich najbliższych mlekiem pochodzenia zwierzęcego. Tutaj trzeba wziąć pod uwagę to, że kobiece mleko zdecydowanie różni się od mleka krów, ma ono na celu jak najlepsze wykarmienie oseska, w pierwszych miesiącach jego życia. Biorąc pod lupę rozwój krowy i noworodka zauważymy, że cielak by przeżyć musi od razu stanąć na nogi, do tego potrzebne są mu bardzo mocne kości. Jeżeli chodzi o ludzi, tutaj nauka chodzenia trwa o wiele dłużej, dlatego składniki zawarte w ludzkim mleku rozwijają niemowlaka względem jego potrzeb. Dlatego na pierwszy rzut oka widać od razu jak potrzeby tych dwóch gatunków się różnią. To tylko jeden z pierwszych argumentów jaki przytaczany jest w walce o nie picie mleka.

 

Mleko powoduje osteoporozę!

Badania przeprowadzone w krajach Skandynawskich, a także na terenie Chin. W Skandynawii mieszkańcy chwalą sobie picie krowiego mleka, dodają je do wielu potraw nie wyrzekają się go i tam liczba złamań kości jest…o wiele większa niż np. na terenie Chin, gdzie mleka nie pije się właściwie w ogóle. Zacznijmy jednak od tego czym jest osteoporoza, jest to nic innego jak utrata tkanki kostnej, kiedyś tyczyła się głównie kobiet w trakcie menopauzy, ale coraz częściej chorują na nią już dzieci. Tutaj winowajca może być krowie mleko, wszystko przez za duża ilość białka w diecie, którego organizm nie potrafi się pozbyć, dodatkowo w procesie oczyszczania krwi przez nerki wydalany jest również wapń. Produkty białkowe są produktami kwasotwórczymi,dlatego im więcej ich w diecie tym szybsza i większa utrata wapnia z organizmu.

Picie mleka może zwiększyć zachorowalność na nowotwory!

Po przeprowadzeniu dużej ilości badań związanych z występowaniem nowotworów na świecie, oczom naukowców ukazał się pewien schemat, w krajach, których spożycie mleka i produktów nabiałowych jest większe tam częściej występują nowotwory określonych grup narządów. Naukowcy dochodzą do wniosku, że przyczyną takich zmian mogą być hormony zawarte w mleku są to insulino podobny czynnik wzrostu IG-1, gonadotropina, hormon stymulujący tarczycę, steroidy jajnikowe, epidermalny czynnik wzrostowy. Hormony zawarte w krowim mleku nadmiernie pobudzają ludzki układ endokrynologiczny, przysadkę mózgowa czy tarczycę, co zmienia znacząco gospodarkę hormonalną w organizmie.

Picie mleka może zwiększać ryzyko chorób serca

Mleko w swoim składzie posiada kazeinę, jest to proteina, która produkuje w organizmie ludzkim molekule o nazwie homocysteina, to właśnie ona jest odpowiedzialna za zapychanie naczyń krwionośnych. To właśnie ona jest odpowiedzialna za blokowanie żył, a także osłabia tkankę łączną. To właśnie te blokady w żyłach i tętnicach są najczęstsza przyczyna zawałów serca i chorób układu krążenia.

Mleko uczula!

Uczulonych na mleko i produkty nabiałowe na świecie odnotowuje się ponad 90 %! Mleko zawiera ponad 25 rożnych białek, każde z nich może powodować u ludzi alergie. Ponadto w mleku znajdują się dwa składniki, których trawienie może odbywać się przy pomocy jedynie odpowiednich enzymów, których bardzo często w ludzkim organizmie brakuje- laktoza wymaga laktazy, a kazeina reniny. Te enzymy często tracimy po zakończeniu okresu picia mleka nasze matki, gdyż wówczas nie są one już potrzebne, dlatego organizm przestaje je wytwarzać. Nietolerancja mleka może mieć bardzo rożne skutki od bólów brzucha, wymiotów, wzdęć po ciężkie rozwolnienia.

Picie mleka może spowalniać odchudzanie

Tutaj głównym winowajca nie są węglowodany, których w krowim mleku jest mało,ale białka, które podnoszą znacząco poziom insuliny we krwi i tłuszczu, dlatego zamiast tracić zbędne kilogramy jeszcze bardziej je magazynujemy. Szklanka mleka ma 120 kcal, a także aż 5 gramów tłuszczu! Wiec może zamiast szklanki mleka warto zjeść coś bardzo pożywnego 🙂
Krowie mleko z łatwością można zamienić na mleko sojowe, albo roślinne, one również doskonalą się do płatków śniadaniowych, ciast czy do kawy, a posiadają zdecydowanie mniej szkodliwych związków. Co więcej mleko np. z orzechów z łatwością można wykonać samodzielnie w domu 🙂

Exit mobile version