Przez wiele lat powtarzano, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Cóż… mit ten został obalony i jak się okazuje, są one źródłem witamin, aminokwasów, soli mineralnych, cukrów oraz tłuszczy.
Więc:
- Zawierają ok. 80 – 90% wody, jednakże ich „suchą masę” stanowi głównie białko, dlatego też grzyby nazywane są „leśnym mięsem”. W skład białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To pozwala zaliczyć grzyby do bardzo ważnych produktów żywnościowych.
- Zawartość węglowodanów w grzybach wynosi od 2 do 10%, jednak są one lepiej przyswajalne, a prócz tego, ich strawność jest dość wysoka.
- Mało kaloryczne (wspaniałe dla osób będących na diecie).
- Charakterystyczną cechą jest bogactwo witamin – A, B1, B2, D, PP, C (śladowe ilości witaminy C, jednak sporo witaminy B1 – zwłaszcza w kurkach, a boczniaki zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe).
- Zawierają żelazo, potas, fosfor, wapń, sód oraz mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan (w kapeluszach jest ich więcej, aniżeli w trzonkach).
- Nadają potrawą wspaniały aromat i smak.
Grzyby są pełnowartościowym produktem spożywczym. Warto jednak wiedzieć, iż ich spożycie jest niewskazane dla dzieci do 3-go roku życia oraz osób mających problemy z przewodem pokarmowym, nerkami i wątrobą. Grzyby są niestety ciężkostrawne, ponieważ zawierają chitynę, której kwasy żołądkowe nie rozpuszczają. Z tego też powodu długo zalegają w żołądku. Mimo tego wszystkiego, każdy z nas uwielbia je spożywać i delektować się ich smakiem. 🙂