Fakty i mity na temat żywienia

Ciekawostki o warzywach i owocach

Ciekawostki o warzywach i owocach
Ciekawostki o warzywach i owocach

Warzywa i owoce są zdrowe i pyszne. Zawierają witaminy i minerały. Można je jeść na surowo, gotowane lub duszone, w postaci soków, musów, dżemów  i przypraw. Zaleca dawka dzienna warzyw i owoców to pięć porcji. Są podstawą zdrowej diety. Warzywa i owoce to mają również swoje sekrety, które odkrywają naukowcy. Powszechnie wiadomo o zwartości błonnika i wielu składników ułatwiających odchudzanie i spowalniających starzenie się organizmu.

Nielubiana brukselka – jedno z najzdrowszych warzyw

W niektórych krajach świata brukselka uważana jest za najgorsze warzywo pod względem smakowym. Ma gorzki smak, którego bardzo trudno się jest pozbyć nawet podczas przygotowywania potraw. Jednak naukowcy zwracają uwagę, że brukselka jest jednym z najzdrowszych warzyw, ponieważ  jest pełna witamin i minerałów, ma bardzo mało kalorii, zero tłuszczu, cholesterolu i dodatkowo jest bardzo sycąca. Obfituje w błonnik, witaminy C, K, z grupy B i  następujące minerały: cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, miedź.  Po sprawdzeniu kilku przepisów można nauczyć się przygotowywać brukselkę w taki sposób, aby pozbyć się gorzkiego smaku i korzystać z dobrodziejstw tego warzywa.

Jabłka – smaczne i zdrowe

Jabłka to owoce, które mają wiele odmian różniących się wyglądem i smakiem. Bez względu na ulubioną odmianę, warto o nich pamiętać, ponieważ doskonale odżywiają i dodają energii na cały dzień. Zawierają węglowodany, witaminy i błonnika. Ciekawostką o owocach jest bliskie pokrewieństwo jabłek do róż.

W sprawie pomidorów

Wiele osób uznaje pomidory za warzywa. Pojawia się przekonanie, że są to owoce, bo przecież mają nasiona.  Naukowcy są w tej kwestii podzieleni. Pewne jest, że pomidory to kopalnia zdrowych składników: potas, błonnik, beta-karoten, witaminy C i E oraz zdrowy dla człowieka likopen, to wystarczające argumenty, aby włączyć do swojego i rodzinnego jadłospisu.

Dodatkowe źródło wapnia

Wegetarianie i weganie od dawna wiedzą, że wapń z nabiału można zastąpić produktami roślinnymi.  Jedną z ciekawostek o owocach jest fakt, że figi zawierają  tyle samo wapnia co mleko Osoby potrzebujące dodatkowego źródła wapnia, powinny wsypać do miski fig i delektować się smakiem. Figi są także źródłem błonnika. Diabetycy nie powinni przesadzać z figami, bo zawierają one dużo cukru.

Kiwi – bogactwo witaminy C

Panuje powszechne przekonanie, że pomarańcze to jedno z najlepszych źródeł witaminy C.  Ciekawostką o owocach mogą być badania stwierdzające, że jeszcze bogatsze we wspomnianą witaminę jest kiwi. Zaskakują one także bogactwem potasu i niską zawartością soli.

Ziemniaki – bogactwo potasu

Ciekawostką o warzywach to, że niepozorne i pospolite ziemniaki to bardzo cenne źródło potasu. Badania wykazały, że mają go więcej niż kiwi i banany.

Na temat każdego  warzywa i owocu znajdziemy zaskakujące informacje. Więcej ciekawostek znajdziecie na zalajkowane.pl – to informacje z pewnego źródła.

Powiązane posty
Fakty i mity na temat żywienia

Woda mineralna, źródlana czy filtrowana? Która jest najzdrowsza?

Picie odpowiedniej ilości wody ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Wiele osób stara się…
Czytaj więcej
Fakty i mity na temat żywienia

Co brać wraz z kreatyną? Czy stosowanie kreatyny wywołuje skutki uboczne?

Kreatyna to suplement wspierający anabolizm mięśniowy. Jakie suplementy diety warto łączyć z…
Czytaj więcej
Fakty i mity na temat żywienia

Piwo bezalkoholowe – czy naprawdę nie zawiera alkoholu?

Piwo bezalkoholowe cieszy się coraz większa popularnością w wielu krajach, także w Polsce.
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.