Warzywa i owoce są zdrowe i pyszne. Zawierają witaminy i minerały. Można je jeść na surowo, gotowane lub duszone, w postaci soków, musów, dżemów i przypraw. Zaleca dawka dzienna warzyw i owoców to pięć porcji. Są podstawą zdrowej diety. Warzywa i owoce to mają również swoje sekrety, które odkrywają naukowcy. Powszechnie wiadomo o zwartości błonnika i wielu składników ułatwiających odchudzanie i spowalniających starzenie się organizmu.
Nielubiana brukselka – jedno z najzdrowszych warzyw
W niektórych krajach świata brukselka uważana jest za najgorsze warzywo pod względem smakowym. Ma gorzki smak, którego bardzo trudno się jest pozbyć nawet podczas przygotowywania potraw. Jednak naukowcy zwracają uwagę, że brukselka jest jednym z najzdrowszych warzyw, ponieważ jest pełna witamin i minerałów, ma bardzo mało kalorii, zero tłuszczu, cholesterolu i dodatkowo jest bardzo sycąca. Obfituje w błonnik, witaminy C, K, z grupy B i następujące minerały: cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, miedź. Po sprawdzeniu kilku przepisów można nauczyć się przygotowywać brukselkę w taki sposób, aby pozbyć się gorzkiego smaku i korzystać z dobrodziejstw tego warzywa.
Jabłka – smaczne i zdrowe
Jabłka to owoce, które mają wiele odmian różniących się wyglądem i smakiem. Bez względu na ulubioną odmianę, warto o nich pamiętać, ponieważ doskonale odżywiają i dodają energii na cały dzień. Zawierają węglowodany, witaminy i błonnika. Ciekawostką o owocach jest bliskie pokrewieństwo jabłek do róż.
W sprawie pomidorów
Wiele osób uznaje pomidory za warzywa. Pojawia się przekonanie, że są to owoce, bo przecież mają nasiona. Naukowcy są w tej kwestii podzieleni. Pewne jest, że pomidory to kopalnia zdrowych składników: potas, błonnik, beta-karoten, witaminy C i E oraz zdrowy dla człowieka likopen, to wystarczające argumenty, aby włączyć do swojego i rodzinnego jadłospisu.
Dodatkowe źródło wapnia
Wegetarianie i weganie od dawna wiedzą, że wapń z nabiału można zastąpić produktami roślinnymi. Jedną z ciekawostek o owocach jest fakt, że figi zawierają tyle samo wapnia co mleko Osoby potrzebujące dodatkowego źródła wapnia, powinny wsypać do miski fig i delektować się smakiem. Figi są także źródłem błonnika. Diabetycy nie powinni przesadzać z figami, bo zawierają one dużo cukru.
Kiwi – bogactwo witaminy C
Panuje powszechne przekonanie, że pomarańcze to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Ciekawostką o owocach mogą być badania stwierdzające, że jeszcze bogatsze we wspomnianą witaminę jest kiwi. Zaskakują one także bogactwem potasu i niską zawartością soli.
Ziemniaki – bogactwo potasu
Ciekawostką o warzywach to, że niepozorne i pospolite ziemniaki to bardzo cenne źródło potasu. Badania wykazały, że mają go więcej niż kiwi i banany.
Na temat każdego warzywa i owocu znajdziemy zaskakujące informacje. Więcej ciekawostek znajdziecie na zalajkowane.pl – to informacje z pewnego źródła.