Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Awokado – właściwości, mity, przepisy.

awokado

Awokado, czyli gruszka aligatora posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Awokado jest najkaloryczniejsze z owoców. W tym artykule dowiecie się: Jakie są właściwości awokado? Jak przyrządzić koktajl lub sałatkę z awokado? Jakie są przepisy na danie z awokado? Czy pestka awokado jest trująca?

Awokado – właściwości.

  1. Awokado ma w sobie dużo tłuszczów, ale te tłuszcze są naprawdę cenne dla naszego zdrowia. Osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową powinny sięgnąć po awokado. W dalszej części artykułu dowiecie się, jak robić pyszny koktajl z awokado lub sałatkę, te dania pomogą wam szybko zrzucić zbędne kilogramy.
  2. Obniża poziom cholesterolu, zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi i poprawia układ krążenia.
  3. Związek chemiczny o nazwie glutation zawarty w awokado stanowi wsparcie dla pracy układu nerwowego i wątroby. Poprawia również wydajność układu immunologicznego.
  4. Awokado zawiera sporą dawkę luteiny, która ma duże znaczenie dla naszych oczu. Luteina jest niezastąpiona, chroni nasz wzrok, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oraz zapobiega zaćmie.
  5. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado nie dość, że pomagają w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, to również mają działanie przeciwnowotworowe.
  6. Owoc zawiera dużą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporą dawkę witaminy E, połączenie tych dwóch związków zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet może cofać objawy we wczesnym stadium.
  7. Awokado zawiera także kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.

Czy pestka awokado jest trująca?

Według badań pestki awokado są bardzo zdrowe. Jest to bogactwo silnych antyoksydantów oraz błonnika.

Przepis na koktajl z awokado.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Banany i kiwi należy obrać ze skórki. Następnie wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanek. Na zdrowie! 🙂

Innym pomysłem na koktajl jest:

Przepis na sałatkę z awokado.

Składniki:

Sposób wykonania;

  1. Awokado obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Pokrojone awokado przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki pomidory wrzucamy do miski.
  4. Drobno siekamy szczypiorek, dodajemy do sałatki.
  5. Następnie całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą.

Przepisy na dania z awokado.

Exit mobile version