Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Agrest

Agrest

Autor: Piotrek Piłka

Uprawa agrestu.

Agrest najlepiej funkcjonuje na żyznych, spulchnionych glebach, bogatych w próchnice. Najlepsze gleby do uprawy agrestu to średnio wilgotne, piaszczysto-gliniaste. Gleba powinna mieć odczyn 6-6,5 pH. Zaleca się przekopać ziemię z obornikiem lub kompostem.

Agrest najlepiej sadzić jesienią, pomiędzy końcem września, a początkiem listopada. Głębokość sadzenia krzewów agrestu wynosi 5-8 centymetrów. Najlepiej sadzić wokół siebie kilka odmian agrestu, poprawi to efektywność zapylenia, a zatem da większe zbiory. Dookoła sadzonek należy pościółkować słomą, torfem, trocinami lub węglem brunatnym. Dlaczego? Otóż ściółka posiada właściwości użyźniające glebę, ponadto hamuje rozwój chwastów i zatrzymuje wodę.

Jak przycinać agrest?

Azjatycki brat agrestu. 

Chiński agrest, czyli….

tak zgadliście to… kiwi lub rzadko inaczej nazywane aktinidią chińską. Zaletą kiwi jest bardzo duża ilość witaminy C i potasu. Kiwi przyspiesza też metabolizm, dzięki czemu wdrażając kiwi do naszej diety możemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Oprócz tego, kiwi wzmacnia odporność, dlatego zaleca się karmić dzieci tym owocem. Ciekawostką jest to, że kiwi zawiera bardzo dużo potasu, tyle samo co pomidor, więc jeśli Ty lub Twoje dziecko ma problem z sercem lub obniżony poziom potasu w organizmie, a nie lubicie soku pomidorowego, zachęcam do zakupu soku z kiwi.

Aktinidia chińska – przyjaciel od serca.  

Kiwi jest bardzo bogate w potas, który reguluje tętno oraz ciśnienie krwi, zmniejsza też ryzyko nadciśnienia. Jeżeli masz problem z cholesterolem, postaraj się jeść kiwi minimum 2 razy dziennie.

Agrest – właściwości lecznicze.   

Spożywanie agrestu pomaga w leczeniu reumatyzmu oraz innych chorób, takich jak podagra lub przewlekłe stany zapalne skóry. Agrest zawiera związki mineralne, które działają odkwaszająco na organizm. Zawarte w agreście węglowodany ułatwiają wydalanie z organizmu soli metali ciężkich. Jagody agrestu mają działanie żółciopędne.

Agrest w czekoladzie.

Składniki:

Owoce trzeba umyć i obrać ze skórki. Grejpfruta należy podzielić na kawałki, a kiwi pokroić w plasterki. Płaski talerz lub blachę obłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. w miseczce nad parą wodną. Kolejno musimy obtoczyć owoce w roztopionej czekoladzie. Jeżeli kiwi jest wilgotne, wystarczy delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Dla lepszego efektu wizualnego można udekorować posypką. Gotowe owoce układamy na papierze. Smacznego!

Odmiany agrestu.

Exit mobile version