Co jesz? Żywienie

Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, cena

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki znalazł zastosowanie między innymi jako środek na liczne alergie lub wrzody. Jest też traktowany jako skuteczne lekarstwo na łupież czy trądzik. Olej z czarnuszki nie tylko jest wykorzystywany jako lek, ale swoje zastosowania ma także w kuchni, dodaje potrawom korzenny smak. Dokładnie czytając wpis dowiecie się: Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? Jakie ma zastosowanie i jakie jest dawkowanie oleju z czarnuszki? Ile kosztuje olej z czarnuszki?

Czym jest olej z czarnuszki, co zawiera i skąd się wywodzi?

Olej z czarnuszki (często nazywany również olejem z czarnej kolendry) jest wytwarzany z rośliny Nigella Sativa, pochodzącej z Azji. Ostatnie badania prowadzone nad olejem z czarnuszki pokazują, że może on być pomocny w zwalczaniu m.in. MRSA (gronkowca złocistego) lub bakterii h.pylori (Helicobacter pylori), a także może działać skutecznie u pacjentów z rakiem.

Roślina pochodzi z rodziny jaskrowatych oraz rodzi czarne nasiona w kształcie półksiężyca. Czarnuszka stosowana była już za czasów króla Tut w starożytnym Egipcie. Kleopatra podobno używała oleju z czarnuszki do włosów i skóry, a Hipokrates na wszelkie problemy trawienne.



Obecnie istnieje ponad 600 badań pokazujących wpływ oleju z czarnuszki. Są to również obiecujące badania, w których olej z czarnuszki wykorzystuje się w leczeniu chorób autoimmunologicznych. W czarnuszce są najbardziej aktywne związki aktywne, krystaliczny nigellon i tymochinon. Olej z czarnuszki zawiera również: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas arachidonowy, białka i witaminy B1, B2, B3, wapń, kwas foliowy, żelazo, miedź, cynk i fosfor.

Olej z czarnuszki – właściwości.

  1. Posiada właściwości lecznicze, przez co ma wiele zastosowań.
  2. Ma działanie antynowotworowe.
  3. Olej z czarnuszki zawiera:
    • przeciwutleniacze;
    • beta-karoten;
    • biotynę;
    • witaminę E;
    • liczne mikroelementy;
    • sterole;
    • Jednak najważniejszym związkiem jest tymochinon.
  4. Dzięki ogromnym właściwościom olej działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie (porównywalnie jak aspiryna).
  5. Jest w stanie ochronić miąższ wątroby i nerek.

Olej z czarnuszki – zastosowanie.

Zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • Działa antynowotworowo – zarówno olej z czarnuszki, jak i nasiona czarnuszki mają działanie przeciwnowotworowe. Badania naukowe dowiodły, że olej ma wpływ na komórki rakowe, hamuje ich rozwój, a nawet prowadzi do śmierci komórek.
  • Łagodzi objawy alergii – jeśli masz objawy astmy oskrzelowej, katar alergiczny itp. konieczne jest zażywanie oleju z czarnuszki.
  • Lek na wrzody lub inne dolegliwości żołądka – olej zwalcza bakterię, która jest odpowiedzialna za owrzodzenie żołądka. Olej z czarnuszki jest znany również jako lek na inne dolegliwości żołądkowe m.in stosuje się go w:
    • grypie żołądkowej;
    • nieżycie żołądka;
    • wrzodach dwunastnicy;
    • refluksie.
  • Obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi – z badań wynika, że olej obniża poziom glukozy oraz złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet do zawału serca.

Zastosowanie w kosmetyce:

  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Wykorzystywany w terapiach aromatycznych, ponieważ wycisza, likwiduje zaburzenia snu oraz łagodzi stres.
  • Olej stosowany zewnętrznie jest w stanie ochronić skórę przed poparzeniem słonecznym oraz złagodzić podrażnienia.
  • Zapobiega błyszczeniu się skóry.
  • Pomaga w leczeniu chorób skóry np. trądziku lub łupieżu.
  • Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia starzeniu się skóry.

Olej z czarnuszki – dawkowanie.

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki to:

  • U dzieci dzieci – 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie;
  • W przypadku dorosłych- 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem.



Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki nadaje potrawom korzenny smak, należy wiedzieć, że może być stosowany TYLKO I WYŁĄCZNIE na zimno. Przez wysoką temperaturę traci swoje właściwości.

Można go wykorzystać jako dodatek do:

  • Sosów;
  • Sałatek;
  • Twarogów;
  • Kasz;
  • Zup itd;

Olej z czarnuszki – cena.

Cena oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno (250 ml) waha się od 25 do 30 złotych, zaś cena oleju o pojemności 500 ml wynosi około 50-60 złotych.

Olej z czarnuszki: na co zwrócić uwagę, kupując olej?

Olej z czarnuszki jest najbardziej przyswajalną i skoncentrowaną formą. Powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła oraz wyróżniać się tymi cechami:

  • być organiczny;
  • czysty;
  • nie powinien zawierać dodatków ani olejów rozcieńczających;
  • olej powinien być zabezpieczony przed jełczeniem – odpowiada za to wysokiej jakości szkło chroniące przed światłem i powietrzem.

Olej z czarnuszki jest po prostu produktem spożywczym zawierającym skoncentrowane związki, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Podobnie jak w przypadku każdej żywności, upewnij się, że jakakolwiek marka, której używasz, jest znana na rynku, a jej produkty pozbawione szkodliwych dodatków.

Polub nas na Facebooku!