Co jesz? Żywienie

Kawa zbożowa bez tajemnic. Dowiedz się, dlaczego warto ją pić

Kawa zbożowa inka
Kawa zbożowa inka

Popularna „zbożówka” jest na polskich stołach już od przeszło dwustu lat. Napój ze zbóż przywędrował do naszego kraju z Prus. Od tamtego wydarzenia minęło sporo czasu, ale napój, który jest tak chętnie pity do polskiego śniadania, nie odbiega smakiem, od tego znanego już pod koniec XVIII wieku. Wydaje się, że największa popularność kawy zbożowej została osiągnięta w Polsce za czasów PRL-u. W trudnym okresie stanowiła ona substytut tradycyjnej „małej czarnej”, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu często była wręczana jako wyjątkowy prezent. Od tamtego czasu wiele się zmieniło.

Obecnie zarówno tradycyjna kawa, jak i ta stworzona na bazie prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego jest dostępna w zasadzie w każdym sklepie. Dlaczego warto sięgać po „zbożówkę”? Jest ku temu co najmniej kilka dobrych powodów. Najważniejszym jest chyba to, że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. W związku z tym może być ona pita przez osoby, które powinny unikać napoju z zawartością pobudzającej substancji. Mamy tu na myśli przede wszystkim kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby, które powinny ograniczyć kofeinę ze względów zdrowotnych.

Kawa zbożowa, choć od lat nie zmieniła swojego smaku, przeszła niemałą metamorfozę, jeśli chodzi o sposób jej parzenia. Jeszcze kilkanaście lat temu „zbożówkę” głównie się gotowało, przez co jej przygotowanie zajmowało sporo czasu. W dobie produktów typu instant jest to nie do pomyślenia. Obecnie bezkofeinowy napój zbliżony smakiem do kawy jest dostępny w formie rozpuszczalnej oraz w torebkach do zaparzania. Wystarczy więc zalać ją wodą, aby już po kilku chwilach można było delektować się jej smakiem. Ekspresowy wariant kawy zbożowej nie spowodował, że ta straciła cokolwiek ze swoich właściwości zdrowotnych, a tych nie brakuje.

Kawa zbożowa działa korzystnie na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie, przyśpiesza metabolizm i wzbogaca florę bakteryjną jelit. To wszystko oraz fakt, że napój na bazie prażonych zbóż z dodatkiem cykorii jest niskokaloryczny, ułatwia proces odchudzania. Warto pamiętać również o tym, że w „zbożówce” kryje się wiele ważnych witamin (z grupy B) oraz pierwiastków (selen, magnez), a także antyoksydanty. Znajdziemy w niej też substancje odżywcze w postaci węglowodanów i białka. Ponadto najbardziej znana kawa zbożowa inka.pl występuje w wariantach zawierających jeszcze więcej składników, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm np. wapń wzmacniający kości i zęby. Samo zdrowie!

Polub nas na Facebooku!

Polub nas na Facebooku!