Co jesz? Fakty i mity na temat żywienia Żywienie

Jak ważny jest drób w diecie ?

jedzenie drobiu

Dzisiaj rośnie świadomość tego, jak ważna jest zbilansowana dieta dla zdrowia organizmu. Słowo “dieta” kojarzy się w pierwszym momencie z odchudzaniem, jednak jest to po prostu sposób odżywiania się, na który składają się:

  •  konkretne produkty spożywcze,
  •  ich właściwa ilość,
  •  odpowiednie rozplanowanie porcji w ciągu doby.

Zdrowa dieta to nie tylko owoce i warzywa

Są osoby, które uważają i starają się przekonać do tego najbliższe otoczenie, że najzdrowiej odżywiać się przede wszystkim owocami i warzywami i że bezwzględnie należy zminimalizować ilość tłuszczu w pożywieniu. Tymczasem:

– niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach i bez nich nie wchłoną się we właściwych dawkach do organizmu,

– organizmowi potrzebne są także białka i to nie tylko w okresie najintensywniejszego wzrostu – chodzi chociażby o utrzymanie właściwego stanu mięśni przez całe życie i to nie tylko, jeśli jest się zapalonym miłośnikiem kulturystyki – dlatego w diecie niezbędna jest pewna ilość mięsa,

– najlepiej jak najwięcej składników odżywczych przyjmować z jedzeniem, zamiast w suplementach. Te ostatnie sprawdzają się tak naprawdę tylko w przypadku drastycznego niedoboru konkretnych witamin oraz mikro- i makroelementów. Owoce i warzywa nie dostarczą jednak wszystkiego, co organizmowi niezbędne.

Mięso – dlaczego nie warto go demonizować?

Każdy rozsądny dietetyk powie swojemu pacjentowi – niezależnie od jego stanu zdrowia – że pewna ilość konkretnego rodzaju mięsa jest w życiu człowieka niezbędna. Zachowując wskazany umiar i stosując się do wskazówek specjalisty można, a nawet trzeba stosować pewną ilość potraw mięsnych w codziennym menu.

Szczególnie wskazane jest mięso białe, a świetnym jego przykładem jest mięso drobiowe – przede wszystkim kurczak i indyk. Ma ono mniejszą zawartość tłuszczu, niż mięso czerwone, sprawdza się więc świetnie także w dietach odchudzających. Z tłuszczy, drób zawiera przede wszystkim te nienasycone – przyjazne ludzkiemu organizmowi. Mięso drobiowe spożywane we wskazanych przez dietę ilościach, nie spowoduje dodatkowych problemów z wagą i nie wpłynie negatywnie na ilość cholesterolu, co z kolei mogłoby spowodować miażdżycę i problemy z sercem.

Drób – co z hodowlą?

Dzisiaj wciąż pokutuje przekonanie, że w hodowli drobiu stosuje się antybiotyki i środki mające wspomóc szybki wzrost ptactwa, a które nie są zdrowe dla osób spożywających później ich mięso.

Tymczasem mięso drobiowe staje się dziś bardzo bezpieczne. Przede wszystkim hodowcy są świadomi tego, że jakość ma znaczenie.

Specjaliści dokładnie obserwują cały proces produkcji mięsa drobiowego, wyłapując na czas potencjalne nieprawidłowości.

Zwierzęta dostają jedynie sprawdzoną paszę. A co do antybiotyków – nie nadużywa się ich, podaje wyłącznie pod kontrolą weterynarza, a od czasu podania ostatniej koniecznej porcji takich leków do momentu uboju musi minąć konkretny okres, aby resztki leku zdążyły się wydalić z organizmów ptaków przeznaczonych na ubój.

Same zwierzęta także przechodzą selekcję tak, aby na stoły konsumentów trafiło wyłącznie najzdrowsze mięso drobiowe.

Co istotne – w procesie produkcji takiego mięsa przestrzega się dziś znacznie bardziej restrykcyjnych procedur, niż jeszcze choćby dekadę temu. Np. na terenie Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania hormonów mających na celu przyspieszyć wzrost zwierząt. Zresztą sami specjaliści podkreślają, że przekonanie, jakoby pewne hormony przyspieszały przyrost masy u ptaków hodowlanych, jest po prostu błędne.

Mięso drobiowe – wiele możliwości kulinarnych

Co istotne, mięso drobiowe można przyrządzać na bardzo różne sposoby – ugotować, usmażyć, udusić lub przygotować na parze. W związku z rosnąca świadomością wagi zdrowego żywienia, przepisy na potrawy z drobiu są łatwo dostępne. Pewne wskazówki przekaże też dietetyk, jeśli ktoś zdecyduje się skorzystać z jego porad.

Dziś więc stwierdzenie, że drobiu się nie lubi, bo jest niesmaczny, będzie absolutnie krzywdzące la mięsa drobiowego. Każdy, kto nie wyobraża sobie codziennej diety bez mięsa, może bowiem wybrać spośród licznych przepisów odpowiednie dla siebie dania.

Gotowanie? Ależ to trudne!

Ludzi można podzielić na trzy grupy:

  • -wielbicieli gotowania,
  • gotujących, bo muszą, ale bez zapału,
  • nienawidzących gotować i unikających tego zajęcia jak ognia.

Ci ostatni często jadają poza domem i to przeważnie byle co, nie zastanawiając się, jakie wartości odżywcze mają dania, które podaje im się choćby w punktach gastronomicznych typu fast food.

Tymczasem wiele dań z drobiu przygotowuje się łatwo i szybko. Mając jasno przedstawiony przepis – znaleziony choćby w Internecie – i mięso drobiowe, które dziś jest bardzo łatwo dostępne, każdy może przygotować szybką przekąskę lub cały obiad bez większego wysiłku.

 

Więcej na dobrydrob.pl

Polub nas na Facebooku!