Żywienie

Gotowanie na parze-dlaczego warto gotować na parze, a nie w wodzie?

Garnki do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze

Gotowanie na parze to sposób, dzięki któremu żywność smakuje znacznie lepiej, a przy tym ma o wiele więcej witamin i minerałów. Produkty zachowują także swój aromat. Sposób ten cenią głównie osoby, które dbają o zdrowie i o linię, jednakże gotowanie na parze powinni również pokochać inni, zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą, otyłością oraz wieloma chorobami.

Dlaczego warto gotować na parze?

Tradycyjne gotowanie w wodzie czy gotowanie na parze? Które lepsze i dlaczego? Otóż naukowcy dowiedli, że podczas normalnego gotowania warzyw w wodzie, wiele cennych minerałów i witamin ulega zniszczeniu. Usuwamy je wraz z wodą. Najbardziej na tym cierpią produkty bogate w witaminy rozpuszczalne w wodzie, a więc te, które zawierają:

  • witaminę C;
  • witaminy z grupy B.

Gotując w wodzie, usuwamy od 40 do nawet 70% cennych składników odżywczych. Ponadto, niwelujemy nie tylko witaminy rozpuszczalne w wodzie, ale nawet te w tłuszczach. W tym przypadku stratne są produkty zawierające witaminę A, E.

W jaki sposób gotować na parze?

Na szczęście gotowanie na parze wcale nie musi być drogie i nie wymaga zakupu garnków za tysiące złotych. Od czego więc zacząć? Najtańszą i najlepszą opcją dla osób początkujących są metalowe wkładki wykonane ze stali nierdzewnej. Przy ich wyborze zalecamy sugerować się zarówno jakością wykonania, jak i średnicą. Taką wkładkę następnie umieszczamy na garnku, który w niewielkiej ilości należy uzupełnić wodą. Potem można już rozpocząć przyrządzanie potraw na parze. Ważne jest, aby nalać odpowiednią ilość wody (woda nie może stykać się z przyrządzaną żywnością). Można także spotkać wkładki wykonane z tworzywa sztucznego, które nie tylko fantastycznie sprawdzą się do gotowania, ale również do podgrzewania żywności (na wodzie, jak i w mikrofali).

Niewiele droższym rozwiązaniem, ale już bardzo pojemnym, bo umożliwiającym gotowanie na parze na kilku poziomach, jest po prostu garnek np. 3-litrowy, 4-litrowy. Takie garnki zwykle składają się z kilku elementów.

W asortymencie wielu sklepów internetowych, w tym m.in. www.naczynia.olkusz.pl można także spotkać pojemne naczynia, które prócz garnka zawierają sitko na żywność oraz standardowo pokrywkę. Garnki posiadają termiczne dno, które sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie we wnętrzu, co tym samym gwarantuje doskonałe przygotowanie potraw z każdej strony.

Naczynia do gotowania na parze nie muszą być wykonane ze stali nierdzewnej. Spotyka się także garnki emaliowane, które zachwycają jakością oraz swoją wspaniałą kolorystyką. Połączenie np. czerwieni z czernią sprawia, że garnek fantastycznie wkomponowuje się w nowoczesne wnętrza.

Reasumując, gotowanie na parze jest dla osób, które pragną zmienić swoje żywienie. Doceniają je szczególnie osoby dbające o zdrowie oraz te, które uwielbiają rozkoszować się zupełnie innym smakiem żywności. Podobnie jak w wodzie, na parze także przygotujemy warzywa i mięso i co najważniejsze, bez stosowania tłuszczu. Gotując więc w wodzie zachowuje się wspaniały smak, niesamowity aromat oraz wszelkie witaminy i minerały.



Polub nas na Facebooku!