Fakty i mity na temat żywienia

Najczęstsze alergie pokarmowe

Boli Cię brzuch po wypiciu szklanki mleka, masz wzdęcia po zjedzeniu produktów zawierających jajka, a w barach i restauracjach pytasz czy produkty Ci podawane nie zawierają nawet śladowych ilości orzechów? Jeśli tak i objawy się powtarzają, prawdopodobnie cierpisz na alergię pokarmowa, ale spokojnie, z nią również można walczyć. W artykule skupimy się na rodzajach alergii, a także na produktach żywieniowych, które uczulają nas najbardziej.

Czym jest alergia pokarmowa i czym różni się od nietolerancji pokarmowej ?

Na początku zanim jeszcze zaczniemy się głowić co musimy przestać jeść czego będziemy musieli unikać, na początku przedstawimy zasadnicze różnice pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową.

Alergia pokarmowa

Jest to immunologicznie uwarunkowana odpowiedź organizmu na pokarmy, które mogą posiadać w sobie czynnik uczulający. Żeby jednoznacznie stwierdzić, ze cierpimy na alergię pokarmowa objawy po spożyciu konkretnych produktów muszą się powtarzać, są nimi wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, czy biegunki, najgorsza odmianą reakcji alergicznej jest wstrząs anafilaktyczny, ale o nim później 🙂
Alergie pokarmowe można podzielić na IgE- zależne i IgE- niezależne , czyli powstające z udziałem lub bez przeciwciał klasy IgE. Wiem brzmi to bardzo skomplikowanie, dlatego biegnę z wyjaśnieniem 🙂

Alergie IgE zależne

W tym typie wiodącą rolę pełni przeciwciało IgE, która ”inicjuje” reakcje alergiczną. Czas wstępowania tych reakcji jest bardzo krótki. Objawy mogą pojawić się już w ciągu nawet do kilku minut po zjedzeniu pokarmu, na który możemy być uczuleni, tutaj może wystarczyć jego nawet śladowa ilość.orzechy

Alergie IgE niezależne

W tym typie reakcja alergiczna inicjowana jest przez szereg komórek układu immunologicznego. Jej czas jest zdecydowanie dłuży, nawet do kilkunastu godzin po spożyciu pokarmu, na który możemy być uczuleni. Dlatego w tym przypadku ciężej jest ustalić co tak naprawdę nas uczula.

Alergie na niektóre składniki pożywienia możemy odziedziczyć, alergia pokarmowa może również pojawić się w każdym wieku, najczęściej zdarza się to jednak w dzieciństwie. Niemowlęta dzieci do 3 roku życia są zdecydowanie bardziej narażone na alergie pokarmowe, które z czasem najczęściej są całkowicie zwalczane przez organizm. Dzieje się tak, dlatego że niemowlęta jedzą zdecydowanie więcej różnego pokarmu niż już troszkę starsze dzieci, przez co są bardziej narażone na wszelki ataki ze strony alergenów. Po czasie, kiedy ich organizm przyzwyczai się już do nich, alergeny są zwalczane, a alergie najczęściej znikają.

Niekontrolowany rozwój alergii pokarmowej może prowadzić do uszkodzenia bariery jelitowej, powstaniu alergii może sprzyjać również zbyt wczesne wprowadzenie do diety niektórych produktów, zbyt szybkie zastąpienie mleka matki, mlekiem krowim czy sojowym. Produktem w Polsce, który uczula najbardziej są białka mleka krowiego, a także białka kurzego jaja, które w swoim składzie mają najwięcej alergenów ze wszystkich! Dodatkowo również niezbyt dobrą sławą owiane są uczulenia na ryby, produkty roślinne, orzechy, zboża czy przyprawy. Możemy być uczuleni na wszystko, ale tylko od naszego organizmu zależy jakie produkty mogą nam szkodzić przy dłuższym spożywaniu.

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej

Alergie mogą dotyczyć naszego całego organizmu lub tylko niektórych narządów, które mogą źle reagować na zawarte w pożywieniu alergeny. Dlatego zacznijmy obserwować swoje ciało jeszcze dogłębniej i sprawdzajmy reakcję naszego organizmu na to jak reaguje po spożytym jedzeniu.

Objawy alergii w układzie pokarmowym:

  • wzdęcia;
  • bóle dołu brzucha;
  • biegunki;
  • uczucie „przelewania się” w brzuchu;
  • zmniejszone łaknienie;
  • obrzęk gardła;
  • drapanie i swędzenie w gardle;
  • zespół jelita drażliwego;
  • objawy pozajelitowe;
  • nieżyt nosa(kichanie, katar, kaszel alergiczny);
  • astma;
  • pokrzywka;
  • zapalenie skóry;
  • zapalenie spojówek;
  • możliwość pojawienia się dolegliwości ze strony układu nerwowego czy ruchowego.

Jak rozpoznać alergię pokarmową?

Czasami bardzo ciężko jest ustalić na co dokładnie możemy być uczuleni, gdyż objawy mogą pojawić nawet parę godzin po spożyciu danego pokarmu, dlatego w tym przypadku tak ważny jest wywiad z lekarzem. Również nie można obyć się bez badań laboratoryjnych i testów alergicznych(badania krwi, testy skórne, badania przeciwciał IgE), również w grę wchodzą badania błon śluzowych, testy prowokacyjne.ryba

Wstrząs anafilaktyczny

To jedna z najbardziej niebezpiecznych reakcji alergicznych na spożyty pokarm. Pierwszymi objawami wstrząsu anafilaktycznego są:

  • przyspieszone bicie serca
  • spadek ciśnienia tętniczego
  • biegunka
  • ciągły ból brzucha
  • parcie na pęcherz moczowy
  • utrata przytomności

Nietolerancja pokarmowa, czym jest?

W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja alergiczna naszego organizmu zachodzi bez udziału układu immunologicznego jak ma to miejsce w przypadku alergii pokarmowej.

Nietolerancja występuje wtedy, gdy w organizmie brakuje nam enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie konkretnego związku zawartego w danym pokarmie. W tym przypadku najczęściej mamy do czynienia z nietolerancją laktozy, fruktozy czy histaminy. W tym przypadku reakcja organizmu jest bardzo szybka, przede wszystkim są reakcje ze strony układu pokarmowego, są to np. biegunki, wymioty, bóle brzucha. Wówczas należy wykonać wszelkie testy na sprawdzenie, na który enzym jesteśmy nadwrażliwi.