Żywienie

4 zasady, dzięki którym przyspieszysz swoje trawienie

4 zasady, dzięki którym przyspieszysz swoje trawienie
4 zasady, dzięki którym przyspieszysz swoje trawienie

Jeden z pierwszych etapów trawienia rozpoczyna się w żołądku, w którym z udziałem soków żołądkowych pokarm ulega rozłożeniu do substancji wchłanianych w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. Proces trawienia zależy od wielu czynników, które mogą go przyspieszać lub spowalniać. Jeżeli żołądek pracuje w sposób nieprawidłowy, odczuwalne mogą być objawy tj. ból w nadbrzuszu, pieczenie, uczucie ciężkości i pełności po posiłku.

Po pierwsze: regularne posiłki

Żołądek można porównać do worka zbudowanego z mięśni o ograniczonej pojemności. Zbyt obfite posiłki przyczyniają się do nadmiernego rozciągnięcia jego ścian i są odczuwalne w postaci dyskomfortu w jamie brzusznej. Ponadto duża ilość pożywienia wymaga wydzielenia odpowiednio dużej ilości enzymów trawiennych, co dodatkowo obciąża pracę żołądka. Nałożenie się tych dwóch czynników może dawać nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego bardzo dobrym sposobem na zwiększenie efektywności trawienia jest regularne spożywanie małych porcji jedzenia. Zaleca się od 3 do 5 zróżnicowanych i zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, średnio co 3- 4 godziny.

Po drugie: jedzenie bez pośpiechu

Nie ma nic gorszego dla żołądka jak pośpieszne spożywanie posiłków. Do tego bardzo często zdarza się, że na raz przyjmujemy bardzo duże porcje. Dochodzące do tego wzmożone napięcie mięśniówki żołądka powoduje, że przyjmowany pokarm, zamiast przesuwać się do dalszych części przewodu pokarmowego zalega i powoduje powstanie uczucia ciężkości, czytaj więcej. Dodatkowo podczas pośpiesznego jedzenia do przewodu pokarmowego wtłaczane są duże ilości powietrza, co może objawiać się w postaci wzdęć i gazów.

Po trzecie: zdrowa dieta

Żołądek do strawienia większości składników pokarmowych potrzebuje odpowiednich enzymów, które wydzielane są w jego ścianach. Dlatego ze względu na rodzaj pożywienia można wymienić posiłki lekko- i ciężkostrawne. Jeżeli chcemy przyspieszyć trawienie, należy jak najbardziej unikać tych drugich. Zaliczają się tutaj potrawy smażone na dużej ilości tłuszczu, dania ostro przyprawione, czerwone mięsa, tłuste sery i desery oraz jedzenie typu fast- food. Ponadto należy odstawić kolorowe napoje a na ich miejsce wprowadzić wodę, która dodatkowo przyspieszy metabolizm. Natomiast w diecie lekkostrawnej znajdziemy jasne pieczywo, chude produkty mleczne, białe mięso, zupy warzywne i świeże owoce. Na dobre wyjdzie także gotowanie na parze lub w wodzie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Po czwarte: unikanie używek

Papierosy, alkohol, kawa, czarna herbata to jedne z najpopularniejszych czynników wzmagających dolegliwości trawienne. Większość z nich powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych, które dostarczają krew do ścian żołądka, upośledzając w ten sposób wydolność tego narządu. Dodatkowo alkohol  jest jednym z głównych  przyczyn powstawania wrzodów żołądka, które objawiają się bardzo silnymi dolegliwościami bólowymi, a w zaawansowanych przypadkach krwawieniem z przewodu pokarmowego.

Polub nas na Facebooku!

Polub nas na Facebooku!