Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Zestaw do gotowania w małej kuchni

Zestaw do gotowania w małej kuchni

Zestaw do gotowania w małej kuchni

Kuchnie w blokach lub aneksy kuchenne nie zachwycają rozmiarami- są małe i tak ciasne, że trudno się odwrócić. Każdy centymetr miejsca jest na wagę złota. Kluczem do komfortowego funkcjonowania w takiej kuchni jest wyposażenie w niezbędne elementy, które usprawnią przygotowywanie posiłków.

Kuchenka do niewielkiej kuchni

Kiedy kuchnia jest naprawdę mała, bywa,  że nie ma gdzie ustawić kuchenki z prawdziwego zdarzenia z czterema palnikami. Wtedy dobrym wyjściem jest kuchenka elektryczna dwupalnikowa. Osobno trzeba dokupić przenośny piekarnik. Kuchenka dwupalnikowa elektryczna lub indukcyjna  nie jest tylko sprzętem zabieranym na biwak, równie dobrze sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Można na niej przygotować dwudaniowy obiad. Jest elegancka i zaprojektowana z myślą o różnych potrzebach użytkowników.

Urządzenie wystarczy ustawić na płaskiej stabilnej powierzchni i podłączyć do prądu. Jej zaletą jest szybki czas nagrzewania, co skraca oczekiwanie na posiłek. Obudowa kuchenki nie przegrzewa się podczas pracy, co zapobiega przypadkowemu oparzeniu się przez użytkownika. Jest to sprzęt bezpieczny nawet dla uczących się gotowania nastolatków. Z takiej kuchenki można korzystać na wakacjach, w miejscu pracy, gdzie nie ma aneksu kuchennego.

Naczynia żaroodporne – sposób na zdrowy posiłek

Zapiekanki to samo zdrowie, a do tego są smaczne i pobudzają kreatywność w kuchni. Naczynie ceramiczne do zapiekania nie wchodzi w reakcje  z żywnością, nie odbarwia się i nie zmienia smaku potraw. Naczynia te są odporne na działanie szerokiego zakresu temperatur – od przechowywania w nich posiłku w lodówce do przygotowania potrawy w piekarniku. Ich zaletą jest także łatwość w utrzymania w czystości — gładkość szkła, nie pozwala wnikać cząsteczkom jedzenia w swoją strukturę. Oznacza to, że drobnoustroje nie rozwijają się, a czyszczenie jest wręcz dziecinnie proste.

Przy mocniejszych zabrudzeniach należy naczynie żaroodporne w wodzie z płynem do naczyń. Zamiast płynu można też użyć sody oczyszczonej, octu lub kwasku cytrynowego. Naczynia żaroodporne można myć w zmywarce.  Szkło, z którego zostały wyprodukowane, nie jest zwykłym szkłem, tylko odpornym na uderzenia i uszkodzenia szkłem  boro-krzemowe. Naczynia do zapiekania ceramiczne są odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia. Nie wchodzą w reakcję ze substancjami chemicznymi zawartymi w żywności. Ich zaletą jest też elegancki wygląd, co oznacza, że przygotowane w nich danie od razu można położyć na stół – nie trzeba ich przekładać na półmiski. To spora oszczędność czasu podczas przygotowania przyjęcia. Do wyboru są różne kształty naczyń np.: okrągłe, owalne, kwadratowe i prostokątne.

Garnki – przedmioty, bez których nie istnieje kuchnia

Garnki w kuchni są niezbędne- dobrze jest mieć ich co najmniej 4 różnej wielkości. Zestaw garnków, to wspaniały prezent na każdą okazję, np.: na parapetówkę. Najlepiej kupować garnki z pokrywką. Najchętniej wybierane są garnki aluminiowe i nierdzewne. Garnki wysokiej jakości mają nieprzywierającą powłokę, co zapobiega przypalaniu potraw. Pokrywki ze szkła hartowanego są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Mała kuchnia nie musi być problemem. Ergonomicznie urządzona może być funkcjonalnym miejscem do codziennego gotowania. W mniejszej w celu zachowania miejsca na podłodze warto zainwestować w szafki wiszące i ograniczyć ilość zbędnych drobiazgów.  Mała kuchnia też ma swoją zaletę – wszystkie potrzebne produkty i sprzęt jest zazwyczaj pod ręką.

Exit mobile version