Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Czy wątroba boli? Czy się regeneruje? Objawy chorej wątroby

chora wątroba objawy

Wątroba to jeden z największych i najważniejszych organów w naszym organizmie. To właśnie ona odpowiada za metabolizm toksyn w naszym ciele. Choć sama potrafi doskonale się regenerować, nasze złe nawyki żywieniowe i uzależnienia mogą ją uszkodzić na tyle mocno, że potrzebna jej będzie nasza pomoc. Jak więc zregenerować wątrobę? Jakie są objawy chorej wątroby?

Po czym poznać, że wątroba jest chora?

Jeden z największych problemów związanych z wątrobą wiąże się z trudnością zidentyfikowania schorzenia. Objawy występujące są bowiem na tyle delikatne i nieinwazyjne dla naszego stanu zdrowia, że często je bagatelizujemy lub przypisujemy zupełnie innym czynnikom.
Do podstawowych symptomów wskazujących, że nasza wątroba jest w złej kondycji i ma spore problemy, możemy zaliczyć:

Jak widać są to objawy, które często pojawiają się w naszym życiu. Niekiedy wynikają one ze złego samopoczucia, grypy, kataru czy depresji. Innym razem jest to zmęczenie lub efekt zwykłego łakomstwa. Jeśli więc objawy te występują sporadycznie i pojedynczo, nie musimy się denerwować. Gdy jednak zaczynają być one dla nas normą warto skorzystać z porady lekarza.

Lekarz może zbadać naszą wątrobę na dwa sposoby: dzięki USG jest wstanie sprawdzić, czy nie jest ona stłuszczona lub przerośnięta. Badanie krwi na próby wątrobowe, pozwoli zaś sprawdzić sprawność pracy wątroby.

Regeneracja chorej, powiększonej wątroby – pierwszy krok

Najczęściej podawaną przyczyną uszkodzenia wątroby jest alkohol, który wpływa druzgocąco na działanie tego organu. Niemniej jednak używka ta nie jest jedyną, która niekorzystnie wpływa na wątrobę. Podobnie działają też papierosy, zbyt duża ilość cukru, tłuszczów, ciężkostrawnych posiłków w pożywieniu, ostrych przypraw czy gazowanych napojów, nawet tych w wersji light. Na wątrobę negatywnie wpływa też, bardzo często dodawany do potraw z „proszku”, glutaminian sodu. Ujemny wpływ na powiększoną wątrobę mają też niektóre suplementy diety. Warto tu wymienić choćby stosowany w tabletkach na „przekwitanie” pieprz metystynowy, który owszem poprawia nastrój, ale obniża wydajność wątroby. Innym „zdrowym” składnikiem diety jest witamina A, która dodatnio wpływa na nasz organim, jednak w momencie jej przedawkowania staje się toksyczna. Pierwszym więc krokiem na drodze do regeneracji wątroby powinno być zminimalizowanie w naszej diecie wyżej wymienionych składników lub zastąpienie ich zdrowymi zamiennikami.


Jak zregenerować wątrobę? Jak długo regeneruje się wątroba?

Jeśli o schorzeniu dowiedzieliśmy się od lekarza, ten najprawdopodobniej przepisał nam szereg leków, które mają za zadanie zregenerować naszą powiększoną wątrobę. Wśród nich prym wiodą tanie i dostępne bez recepty leki zawierające fosfolipidy. Substancja ta jest wytwarzana najczęściej z soji, która zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas cholinofosforowy. Działają one ochronnie na wątrobę, przyśpieszają regenerację jej komórek, wzmacniają błony komórkowe, powstrzymując jej włóknienie. Zapobiegają też stłuszczeniu wątroby i przemianą lipidowym.

Przed zastosowaniem tych leków należy jednak sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na soję lub na orzeszki ziemne. W przeciwnym razie może okazać się, że oprócz problemów z wątrobą, będziemy musieli walczyć również z alergią.

Regeneracja chorej wątroby wedle prababci – zioła

Problemy z wątrobą nie są nowością. Ze schorzeniami tego organu borykali się też nasi dziadowie. To oni odkryli, że przy tego tupu dolegliwościach warto skorzystać z pomocy matki natury, pewnych ziół i roślin. Podstawą jest tutaj ostropest plamisty zawierający w sobie sylimarynę, która chroni miąższ wątroby, pomaga odtruć ten narząd i przyśpiesza jego zdolności regeneracyjne. Dodatkowo, ostropest działa przeciwzapalnie.

Inną rośliną wspomagającą odbudowę wątroby jest karczoch. Ekstrakt z karczocha przyśpiesza wydzielanie żółci, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu wątroba nie jest tak mocno obciążona filtracją. Karczochy można też zamienić na wyciąg z mniszka lekarskiego – popularnego „mlecza”.


Co jeść, by zregenerować chorą wątrobę?

Opisane zioła, rośliny i leki pozwolą nam na zregenerowanie wątroby tylko wtedy, gdy damy jej na to szansę, czyli odsuniemy od niej czynniki, które wymuszają na niej mocną wytężoną pracę i ją uszkadzają. Powinniśmy więc zastosować się do tak zwanej diety wątrobowej, która wskazuje jakich produktów powinniśmy unikać, a jakie możemy pałaszować bez obaw.

Chociaż nie istnieje jedna idealna dieta dla wszystkich, każdy organizm ma bowiem własne predyspozycje i tolerancje odnośnie poszczególnych pokarmów. Możemy jednak wskazać ogólne zasady odżywiania się, w przypadku gdy chcemy zregenerować wątrobę.

1. Chcesz zregenerować wątrobę? Jedz regularnie. W diecie wątrobowej nie należy się głodzić. Wręcz przeciwnie. Powinniśmy zjadać 5 posiłków dziennie. Porcje te powinny być dostosowane do naszego trybu życia i zapotrzebowania na energię. Ważna jest tu nie tylko regularność, ale też i rozkład dobowy. Śniadanie powinniśmy zjeść najpóźniej godzinę po tym, jak wyszliśmy z łóżka, a kolację na 2-3 godziny przed snem.

2. Kolejnym ważnym elementem diety przy regeneracji wątroby jest jej lekkostrawność. Z racji tego, że jest to bardzo szerokie i płynne pojęcie powinniśmy posłuchać swojego organizmu. Istnieje bowiem wiele potraw, po których zjedzeniu czujemy się pełni, syci, zmęczeni czy ospali. Te dania powinniśmy odsunąć w pierwszej kolejności. Następnie warto przyjrzeć się przetworzeniu pokarmów. Najlepsze dla nas będą dania z produktów jak najmniej przetworzonych. Unikajmy więc konserw, mielonek, puszek, gotowych sosów w proszku, wędlin z mielonego mięsa itd. Sami też w kuchni twórzmy potrawy jak najprościej. Zamiast piec i smażyć, gotujmy je w wodzie lub duśmy na parze. Odpowiednio doprawione ziołami będą równie smaczne, a o wiele zdrowsze.

3. Odstawmy tłuszcze. Postarajmy odstawić tłuszcze zwierzęce, w tym tłuste mięsa i nabiały. Unikajmy serów pleśniowych, pełnego mleka czy ciężkich białych twarogów. Zupę zamiast śmietany możemy z powodzeniem zabielić 1,5% mlekiem lub jogurtem. Tłusty biały ser jego wersją light, a cukierki i drożdżówki owocami. Karczek i inne tłuste mięsa indykiem i kurą. Warto tez urozmaicić swój jadłospis o chude ryby morskie, takie jak np. dorsz albo mintaj.

Nie jest jednak tak, że mamy odstawiać wszystkie tłuszcze. Ważnym elementem naszej diety wątrobowej powinna być oliwa z oliwek lub tańszy olej rzepakowy. Ważne jednak by był on np. składnikiem sosu do sałatki, a nie wykorzystywany do smażenia czy pieczenia.

4. Zielone na talerzu. W diecie wątrobowej powinniśmy zjadać też owoce i warzywa. Są one cennym składnikiem witamin i minerałów. Niemniej jednak należy z tym uważać. Przy chorej wątrobie każdy organizm ma trochę inną tolerancję na owoce. Warto więc na początku wprowadzać je np. w postaci gotowanej i sprawdzić, jak nasz organizm na nie zareaguje. Jednymi z nielicznych roślin, których trzeba unikać podczas regeneracji wątroby są rośliny strączkowe, takie jak groch i fasola, ostre, jak papryczki chilli oraz orzechy, które są zdrowe, lecz ciężkostrawne.



5. Przyprawy i pieczywo. Coś co może „zaboleć” wielu miłośników ostrego jedzenia. Powinniśmy zrezygnować z soli, chili, nadmiaru czosnku czy octów. Przyprawy te dość niekorzystnie wpływają na naszą wątrobę. Zamiast nich warto spróbować świeżych ziół, które potrafią dać wyśmienity smak i aromat.

Jeśli jest to możliwe ograniczmy też białe pieczywo, sięgnijmy po chleb typu graham czy owsiankę, która idealnie sprawdzi się na śniadanie.

Exit mobile version