Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów daniach zawierających dość znaczne ilości mięsa drobiowego i wieprzowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury
Na tę odwagę zdobywają się najczęściej rodacy przebywający na wakacjach w egzotycznym kraju. Pragną oni bowiem przywieźć do ojczyzny możliwie jak najwięcej zdjęć, przepisów i wspomnień, tak aby w zaciszu własnego domu móc nie tylko odbyć intrygującą rozmowę na tematy kulinarne, ale także – przygotować jeden ze specjałów, którego udało im się skosztować na wyjeździe.
Jak mówi nam szef kuchni Michał (Włoska Restauracja Per Tutti z Krakowa) Kuchnia charakterystyczna dla słonecznej Italii wiedzie prym wśród pozostałych kuchni śródziemnomorskich. W popularnych potrawach takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!” konsumując przepyszne kawałki mięsa i różnorodnych warzyw na chrupiącym spodzie lub delektując się makaronem w smacznym sosie pomidorowym czy szalonym włoskim przekładańcem. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą się jednakże również miłośnicy nieco bardziej wyszukanych specjałów kulinarnych. To właśnie z myślą o nich przygotowuje się – zarówno w tematycznych restauracjach polskich jak i w ich zagranicznych odpowiednikach – caponata, risotto z kurczakiem, sałatkę caprese, małże lub też zapiekaną dynię. W potrawach tych smak ma korespondować z wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Za najlepszych szefów kuchni nie bez powodu uznawani są mieszkańcy Italii.
Potrafią oni łączyć ze sobą najróżniejsze składniki oraz używać kombinacji najrozmaitszych przypraw by wzbogacić ich smak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Sprawiają one, że nie tylko przygotowane dania kuchni włoskiej mają ponadprzeciętny smak, ale są też lekkostrawne szczególnie wtedy, gdy podawane są z lekkim, niskoprocentowym winem.
W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować.
Specjalnością kuchni włoskiej są też pobudzające wyobraźnie wyborne desery, a wśród nich sernik zabajone, naleśniki na słodko, pączki włoskie czy raviolo con uovo. Smakują one nieziemsko szczególnie wtedy, gdy kosztujemy je w bajecznym otoczeniu, z przyjaciółmi lub rodziną, na tarasie opromienionym słońcem i muskanym wiatrem. Mieszkańcy Italii pięknej i słynącej z dobrej muzyki oraz kuchni wiedzą, że smaczna potrawa powinna łechtać wszystkie pozostałe zmysły, a w szczególności węch i wzrok. Ciasto lub deser lodowy czym byłby, gdyby nie unoszący się w powietrzu aromat imbiru, wanilii lub cynamonu? Jak osiągnąć efekt w postaci pełni smaku, gdyby nie ich perfekcyjny wygląd, lepszy nawet niż analogicznych potraw prezentowanych na okładkach magazynów kulinarnych. Włosi wiedzą doskonale jak wielka jest waga harmonii w kuchni, czego warto się od nich nauczyć!