Oleje roślinne to doskonały zamiennik mniej wartościowych tłuszczy zwierzęcych. Odpowiednio dobrany rodzaj oleju to nie tylko niezbędnik w kuchni, lecz także nieoceniona pomoc w utrzymaniu zdrowia. Każdego roku w samej Unii Europejskiej produkuje się około 10 milionów ton oleju rzepakowego. Co czyni go tak pożądanym?
Dlaczego warto używać oleju rzepakowego?
Wszyscy, którym zależy na zdrowiu, powinni sięgnąć po olej rzepakowy. Ten tłuszcz roślinny zawiera w sobie wielonienasycone kwasy omega-6 i omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Oprócz samej obecności tych kwasów, równie ważna jest ich proporcja. Najbardziej pożądany stosunek wynosi 2:1 (omega-6 do omega-3), który jest osiągany właśnie w oleju rzepakowym. Człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tych kwasów, dlatego tak ważne jest, by dostarczyć je w zbilansowanej diecie. Spożywanie oleju rzepakowego poprawia również kondycję nerek i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych olej rzepakowy dobrze sprawdza się także w pielęgnacji ciała i włosów. Tłoczony na zimno znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach przeznaczonych do skóry. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim, minimalizuje on ryzyko wystąpienia alergii, dlatego jest polecany dla osób zmagających się z licznymi reakcjami alergicznymi. Dodatkowo wykazuje działanie regeneracyjne i odżywiające, dzięki czemu poprawia stan skóry.
Na pytanie czy olej rzepakowy jest zdrowy, odpowiedź jest tylko jedna – TAK! Poza wykorzystaniem w diecie, często sięgają po niego osoby, które chcą zadbać o włosy. Olejowanie stanowi sprawdzoną metodę, która pozwala na uzyskanie miękkich i sprężystych kosmyków, a także odbudowuje je od wewnątrz. Preparat przyrządzony z oleju rzepakowego wzmocni również łamliwe paznokcie i przyspieszy ich regenerację. Liczne zalety tego tłuszczu roślinnego sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.
Czy wiesz, że…
Polska to jeden z największych producentów rzepaku w Europie. Zajmuje obecnie trzecie miejsce. Mimo tego w naszym kraju olej rzepakowy wciąż jest niedoceniany. Dzieje się tak między innymi ze względu na jego historię – kiedyś uprawiany w Polsce rzepak posiadał w sobie szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Dziś jest to już jednak przeszłość i nie ma żadnych powodów do tego, by obawiać się tłuszczu z tej rośliny. Przeciwnie, warto zaufać jego działaniu i przekonać się o jego pozytywnym działaniu.
Olej rzepakowy skarbem Europy
Pod taką nazwą powstał program edukacyjno-promocyjny, współfinansowany przez Unię Europejską. Trzyletnia kampania ma na celu zwiększyć świadomość konsumentów na temat właściwości oleju rzepakowego i promować jego stosowanie. Międzynarodowe działanie programu pozwala również na zacieśnienie współpracy między Polską i Francją, dwoma największymi rynkami rzepakowymi w Europie.
Na stronie internetowej olejrzepakowy.com można znaleźć wiele cennych informacji dotyczących oleju rzepakowego, jego historii oraz liczne przepisy kulinarne z użyciem tego tłuszczu roślinnego. Umieszczone tam broszury i dodatkowe materiały edukacyjne stanowią rzetelne i interesujące źródło informacji.