Persymona czyli owoc kaki został sprowadzony do Europy w XIX w. Na tymże kontynencie owoce kaki są hodowane w Albanii i Hiszpanii. W Izraelu jest specjalna odmiana, która nie posiada nasion. Owoc wyglądem przypomina pomidora. Ten egzotyk posiada sporą dawkę witaminy C, witaminy A, fitozwiązki przeciwrakowe oraz przeciwutleniacze. Posiada wiele właściwości leczniczych, a zarazem jest pyszną, zdrową przekąską.
Owoce kaki.
Kaki jest owocem hebanowca wschodniego nazywany inaczej hurmą wschodnią lub jabłkiem orientu. Owoc przed zjedzeniem należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Jest słodki, a w smaku przypomina morelę lub brzoskwinie. Miąższ jest miękki i słodki. Owoc posiada właściwości lecznicze, dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Znajdujący się w persymonie beta-karoten zmniejsza ryzyko wystąpienia plamki żółtej, również udowodniono, że kaki zapobiega uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
Jak jeść owoce kaki?
Najprostszą i najsmaczniejszą formą przygotowania kaki jest sałatka owocowa. Można również jeść suszony, gotowany, kandyzowany lub surowy owoc uprzednio dokładnie go myjąc i obierając ze skórki. Innymi formami spożywania persymona są różne przetwory takie jak np.
- dżemy;
- galaretki;
- marmolady;
- sorbety;
Kaki dodajemy jako pyszny dodatek do lodów, dań obiadowych oraz deserów. Aby uzyskać pełnie słodkości tego owocu należy posypać miąższ cukrem pudrem.
Przepis na muffinki z owocem kaki.
Do zrobienia pysznych muffinek będziemy potrzebować
Składniki:
- szklankę mąki;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- łyżeczka cukru do pieczenia;
- 2 łyżki cukru;
- pół szklanki wiórków kokosowych;
- 2 jajka;
- owoc kaki;
- nutella;
- 20 gram margaryny.;
Wszystkie składniki oprócz nutelli wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Owoc kaki obieramy i kroimy, a następnie wrzucamy do miski i kontynuujemy miksowanie. Powstałą masą zalewamy do połowy foremki na babeczki. Na górę nakładamy pół łyżeczki nutelli. Resztę wolnego miejsca ponownie zalewamy masą. W piekarniku o temperaturze 180 stopni pieczemy muffinki przez około 20-25 minut. Gotowe słodkości wykładamy z foremek. Wypieki ozdabiamy ulubionymi ozdobami wedle uznania.
Jak kupić dobre owoce kaki?
Dojrzałe persymony charakteryzują się żółtoczerwonym lub pomarańczowym kolorem skórki a w dotyku są miękkie. Niedojrzałe kaki mają zieloną barwę oraz są twarde. Jeśli już kupimy niedojrzałe owoce należy je pozostawić na parapecie w słonecznym miejscu i pozostawić na kilka dni. Po tym czasie skórka nabierze właściwych kolorów, a miąższ stanie się miękki i soczysty.
Wartości odżywcze owoców kaki.
*wartości są podawane domyślnie na 100 gram (g)
- Kalorie: 127 kcal;
- Cholesterol: 0 mg;
- Sód: 1 mg;
- Tłuszcz: 0.4 mg;
- Potas: 310 mg;
- Węglowodany: 34 g;
- Białko: 0.8 g;
- Wapń: 27 mg;
- Żelazo 2.5 mg;
Ciekawostka o owocach kaki.
Badania naukowe przedstawiają, że wyciąg z owoców kaki może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apotozę, czyli śmierć komórkową.