Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Owoce kaki

owoce kaki

Persymona czyli owoc kaki został sprowadzony do Europy w XIX w. Na tymże kontynencie owoce kaki są hodowane w Albanii i Hiszpanii. W Izraelu jest specjalna odmiana, która nie posiada nasion. Owoc wyglądem przypomina pomidora. Ten egzotyk posiada sporą dawkę witaminy C, witaminy A, fitozwiązki przeciwrakowe oraz przeciwutleniacze. Posiada wiele właściwości leczniczych, a zarazem jest pyszną, zdrową przekąską.

Owoce kaki.

Kaki jest owocem hebanowca wschodniego nazywany inaczej hurmą wschodnią lub jabłkiem orientu. Owoc przed zjedzeniem należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Jest słodki, a w smaku przypomina morelę lub brzoskwinie. Miąższ jest miękki i słodki. Owoc posiada właściwości lecznicze, dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Znajdujący się w persymonie beta-karoten zmniejsza ryzyko wystąpienia plamki żółtej, również udowodniono, że kaki zapobiega uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Jak jeść owoce kaki?

Najprostszą i najsmaczniejszą formą przygotowania kaki jest sałatka owocowa. Można również jeść suszony, gotowany, kandyzowany lub surowy owoc uprzednio dokładnie go myjąc i obierając ze skórki. Innymi formami spożywania persymona są różne przetwory takie jak np.

Kaki dodajemy jako pyszny dodatek do lodów, dań obiadowych oraz deserów. Aby uzyskać pełnie słodkości tego owocu należy posypać miąższ cukrem pudrem.

Przepis na muffinki z owocem kaki.

Do zrobienia pysznych muffinek będziemy potrzebować

Składniki:

Wszystkie składniki oprócz nutelli wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Owoc kaki obieramy i kroimy, a następnie wrzucamy do miski i kontynuujemy miksowanie. Powstałą masą zalewamy do połowy foremki na babeczki. Na górę nakładamy pół łyżeczki nutelli. Resztę wolnego miejsca ponownie zalewamy masą. W piekarniku o temperaturze 180 stopni pieczemy muffinki przez około 20-25 minut. Gotowe słodkości wykładamy z foremek. Wypieki ozdabiamy ulubionymi ozdobami wedle uznania.

Jak kupić dobre owoce kaki?

Dojrzałe persymony charakteryzują się żółtoczerwonym lub pomarańczowym kolorem skórki a w dotyku są miękkie. Niedojrzałe kaki mają zieloną barwę oraz są twarde. Jeśli już kupimy niedojrzałe owoce należy je pozostawić na parapecie w słonecznym miejscu i pozostawić na kilka dni. Po tym czasie skórka nabierze właściwych kolorów, a miąższ stanie się miękki i soczysty.

Wartości odżywcze owoców kaki.

*wartości są podawane domyślnie na 100 gram (g)

Ciekawostka o owocach kaki.

Badania naukowe przedstawiają, że wyciąg z owoców kaki może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apotozę, czyli śmierć komórkową.

Exit mobile version