Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Ostropest – właściwości, zastosowanie. Czy skuteczny?

ostropest właściwości i zastosowanie

Ostropest plamisty (oset) jest od setek lat wykorzystywany do leczenia. To roślina rosnąca w wielu miejscach na świecie.

Ostropest plamisty – zastosowanie.   

  1.  W medycynie ludowej ostropest jest często wykorzystywany na zatrucie grzybami. Wyciąg z ostropestu podany doustnie działał jak antidotum. Podanie go doustnie po zatruciu grzybami zaledwie w kilka minut obniża gromadzenie się toksyn w wątrobie, dzięki temu zmniejsza się ryzyko uszkodzenia organów lub zatrzymania akcji serca.
  2.  Regularne stosowanie ostropestu zmniejsza poziom toksyn i odtruwa organizm.
  3.  Ostropest działa również zbawczo na skórę, ponieważ chora/niewydolna wątroba może objawiać się trądzikiem.

Ostropest plamisty – właściwości.   

Ostropest jest rośliną, która posiada właściwości silnie wspomagające odtruwanie i oczyszczanie organizmu. Ostropest jest składnikiem wielu leków osłaniających i regeneracyjnych wątrobę. Właściwości rośliny są bardzo korzystne dla cukrzyków, osób z wysokim cholesterolem oraz problemami trawieniem, ponieważ właściwości ostropestu regulują poziom glukozy we krwi, stymulują również wydzielanie soków żołądkowych wspomagających trawienie.

Ostropest – jak stosować?

Ostropest można stosować na różne sposoby:

  1.  Mielone nasiona ostropestu przyjmuje się w ilości około 2-3 łyżeczek dziennie. Mielony ostropest nie posiada praktycznie żadnego smaku, więc można go dodać do słodkich oraz słonych posiłków.
  2.  Ostropest można przyjmować w formie tabletek, wtedy należy przeczytać ulotkę i stosować się do niej.
  3.  Aby wykonać napar z ostropestu, należy 2-3 łyżeczki nasion zalać przegotowaną wodą. Gdy wszystko wystygnie, należy wypić miksturę i zjeść pozostałe resztki rośliny, które zostały na dnie.
  4.  Bardzo dobrą metodą jest dosypanie mielonego ostropestu do jogurtu, musli, owsianki, serka.
  5.  Idealnym sposobem zastosowania ostropestu jest także użycie tej zbawczej rośliny jako posypki posiłku np. kanapki.

Ostropest plamisty – przeciwwskazania.   

Nie wykazano żadnej toksyczności ostropestu, jedynymi przeciwwskazaniami do spożywania tej rośliny jest niedrożność przewodów żółciowych oraz nie powinno się sięgać po ostropest podczas bycia w ciąży i karmienia piersią. Oprócz tych trzech przypadków, spożywanie ostropestu jest jak najbardziej bezpieczne.

Olej z ostropestu.   

Wskazówka: Tłuszcze wchodzą w reakcję chemiczną z tworzywami sztucznymi, co może skutkować utratą cennych wartości odżywczych oleju oraz spowodować niebezpieczne szkody dla zdrowia. Aby się przed tym zabezpieczyć, należy przechowywać olej z ostropestu w szklanych opakowaniach.

Olej z ostropestu jest od lat stosowany jako lek na wątrobę. Olej ma właściwości stabilizujące, przeciwzapalne oraz stymulujące rozwój i regenerację komórek w wątrobie.

Olej z ostropestu – stosowanie.

Olej należy stosować 2-3 razy dziennie. Najlepiej jedną małą łyżeczkę przed jedzeniem.

Exit mobile version