Aromatyczne sałatki, pięknie wyglądające włosy, nawilżone ciało to wszystko i jeszcze więcej możesz osiągnąć dzięki, olejom! Moc ukryta w olejach jest znana już od dawna, oleje doskonale nawilżają, nadają się jako kosmetyki, jako dodatki do kuchni, ich zastosowań jest naprawdę wiele, dlatego, porozmawiajmy o olejach 🙂
Olej z orzechów włoskich
Jeśli powiem, że jest ot jeden z najcenniejszych olejów będących w roślinie, nie skłamię. Olej ten posiada wysoką zawartość kwasów omega-3, jak i kwasów omega-6. Wszystkie te cudowne połączenia działają przeciwzapalnie przeciwstresowo, dodatkowo olej ma właściwości łagodzące dla układu pokarmowego, posiada również właściwości przeciw pasożytnicze i przeciwgrzybicze. Dodatkowo! Olej zawiera również kwas elagowy, który niweluje substancje rakotwórcze, świetnie pasuje do przyrządzania aromatycznych sałatek do których pasuje wyrazisty posmak orzechów.
Olej z pestek winogron
O dziwo największą zaletą tego oleju jest jego brak zapachu i smaku, dlatego podczas smażenia potrawy mają swój naturalny smak i zapach. Do sałatek wybierz ten z większą ilością kwasów omega 3, gdyż ten olej właściwie ich nie posiada.
Olej z pestek dyni
Masz kłopoty ze skórą? Doskonały będzie dla ciebie olej z pestek dyni. Dodatkowo można g również stosować by wyleczyć schorzenia dróg moczowych, dodatkowo jest to idealny stymulant dla układu odpornościowego. Pomaga również w poprawie nastroju, ale jedyne co musisz zapamiętać to by nie jeść go w trakcie posiłku tylko po nim, wtedy działa najlepiej.
Olej sezamowy
Olej ten jest odpowiedzialny za obniżanie ciśnienia, a także podwyższa poziom dobrego cholesterolu, jednocześnie obniżając ten zły. Jest to olej bogaty w przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B, A, E, dodatkowo posiada również składniki mineralne. Nadaje się świetnie do sałatek, ale nie do smażenia.
Olej rzepakowy
Jest to kolejny olej bogaty w kwasy omega 3, dodatkowo posiada duże dawki witamin z kategorii A,E,D3 i K.
Olej słonecznikowy
Wyróżnia go wysoka zawartość witaminy E, pomaga ona w układzie odpornościowym organizmu. Przez jego delikatność możesz dodawać go od sałatek, surówek czy sosów.
Olej arachidowy
To jest bogactwo witamin A i E, jest doskonały podczas leczenia chorób skóry, np. łuszczycy, łupieżu czy enzemy. Doskonały do głębokiego smażenia, świetnie spisuje się do potraw azjatyckich.
Olej z awokado
Olej zachowuje wszelkie przeciwutleniacze zawarte w owocach, dodatkowo jest przepełniony witaminami! Zaczynając od witaminy A,B,C,D,E,K i PP. Żeby podnieść jeszcze jego zastosowania, to jedyny olej, który posiada najwięcej kwasów tłuszczowych jednonienasyconych omega 9, które doskonale redukują poziom złego cholesterolu, lepiej iż sama oliwa z oliwek. Możesz oleju używać do smażenia, jest lekki, maślany i bardzo delikatny w smaku, ale również bardzo drogi, doskonale nadaje się do sałatek czy do tworzenia pesto.
Olej lniany
Wśród olejów roślinnych jest mistrzem, posiada największą ilość kwasów omega-3,reguluje wydzielanie hormonów, może więc korzystnie wpływać na metabolizm i libido. Łagodzi także bóle głowy oraz złe samopoczucie. Po otwarciu trzymaj go w lodówce nie dłużej niż miesiąc – po tym czasie zacznie tracić swoje właściwości.
Wszystkie te oleje mają niezliczoną ilość właściwości,które przydadzą się zarówno w kuchni jak i w domowej kosmetyce. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie, a także mniej kaloryczne, jeżeli chcemy zadbać o linię.