zdrowe przekąski

Polenta z grilla z masą serową

Składniki na polentę serową:

  • 2 litry wody
  • 300 g kaszki kukurydzianej
  • 100 g masła lub 100 ml oliwy
  • 50 -100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • łyżki natki pietruszki, posiekanej
  •  1 łyżka świeżego oregano
  • 150 g serka koziego
  • 120 g sera tartego

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy wraz z solą w garnku.
  2. Szybko wsypujemy kaszkę, ciągle mieszając.
  3. Tak przez ok. 40 min gotujemy kaszkę, mieszając oraz pilnując, aby kasza się nie przypaliła.
  4. Gdy kasza będzie już dobra, dodajemy pozostałe przyprawy: natkę pietruszki, oregano oraz starty parmezan i masło bądź oliwę. Całość mieszamy.
  5. Następnie polentę wylewamy na płaski talerz, wyrównujemy powierzchnię oraz studzimy przez około 1 godzinę w chłodnym miejscu.
  6. Ostudzoną polentę kroimy na kwadraty, które będziemy przypiekać na grillu.
  7. Przygotowujemy ser, który nałożymy pod koniec pieczenia na złociste kwadraty polenty. W misce mieszamy ser kozi z tartym serem. Możemy dodać również natkę pietruszki. Pod koniec pieczenia plastry polenty smarujemy masą serową. Przepiekamy do momentu, aż się ona roztopi i zacznie rumienić.
  8. Na talerze nakładamy ciepłą polentę. Talerz możemy udekorować sałatą.

polenta-z-serem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Polub nas na Facebooku!