Jak zrobić... Księga przepisów

Jak zrobić domowe przetwory?

Jak zrobić domowe przetwory
Jak zrobić domowe przetwory

Jesień to czas kiedy myślimy coraz częściej o zimie. Chcąc na dłużej zachować letnie wspomnienia, często właśnie o tej porze roku planujemy i robimy domowe przetwory. Co warto zrobić na długie, zimowe wieczory? Z jakich owoców i warzyw najczęściej robimy przetwory? Sprawdź w poniższym wpisie.

Kompoty

Każda pani domu, która myśli o zrobieniu domowych przetworów przede wszystkim postawi na kompoty. Domowy kompot z truskawek, malin, wiśni, jabłek, śliwek czy czereśni to prawdziwa uczta smaków. W słoikach zamykamy nie tylko smak, ale także zapach oraz letnie wspomnienia. Poza jednoskładnikowymi kompotami, możemy także tworzyć wieloowocowe kompozycje. Warto próbować różnych mieszanek, ale na pewno pasować do siebie będzie jabłko z gruszką, truskawka z morelą, jagoda z porzeczką czy malina z czereśnią. Mimo że podczas gotowania kompotu, stracimy witaminę C, którą zabije wysoka temperatura, to pozostałe właściwości odżywcze pozostaną bez zmian.

Do przygotowania domowego kompotu będzie nam potrzebna przede wszystkim odpowiednia ilość owoców. Po ich zebraniu, należy jest dokładnie umyć i przejrzeć, czy nie trafił się jakiś zgniły lub niedojrzały. Jeśli owoce mają pestki – warto je wydrylować, czyli usunąć z nich pestki przed zamknięciem w słoiki. Po przygotowaniu kompotów odstawiamy je w chłodne i ciemne miejsce, aby dotrwały do zimy. Chociaż pokus po drodze może być wiele!

Dżemy

Dżemy są doskonałym sposobem na letnie wspomnienia. Smak tych własnoręcznie robionych przetworów będzie znacznie różnił się od tych, kupionych w sklepie. Podczas produkcji domowych dżemów warto wiedzieć, że wszystkie drobnopestkowe owoce, jak porzeczka, maliny, jeżyny czy agrest najlepiej jest przetrzeć przez sito i połączyć z innymi dżemami w postaci musu owocowego.

Jeśli planujemy robić dżem z wiśni, czereśni, śliwek bądź innych owoców posiadających pestki, w pierwszej kolejności warto użyć drylownicy i pozbyć się wszystkich pestek, aby w trakcie jedzenia dżemu nie było nieprzyjemnej niespodzianki. Domowy dżem można doprawić do smaku, według własnego uznania, dodając np. skórkę z cytryny, syrop imbirowy czy cynamon. Gdy już dżem będzie gotowy, należy odstawić go w zimne i ciemne miejsce. Zalecamy otwieranie pierwszych słoiczków dopiero w okresie zimowym – wówczas smak będzie przypominał o letnich, gorących dniach.

Warzywa

Domowe przetwory to nie tylko owoce. W słoiki do przetworów możemy zamknąć także warzywa. Najbardziej popularne są ogórki, które można zrobić na wiele sposób. Z jednej strony korniszony, które będą odpowiednie jako przekąska, dodatek do kanapek czy sałatek lub jako jeden z głównych składników obiadu. Z drugiej strony mam ogórki konserwowe, które także będą odpowiednim dodatkiem do wielu dań. Z ogórków możemy zrobić także sałatki. Jedną z najpopularniejszych będzie sałatka szwedzka, czyli połączenie kapusty, marchewki, papryki i ogórków. Niebo w gębie!

Jednak warzywa to nie tylko ogórki. Do zimowych przetworów nadaje się także papryka, buraki, cukinia czy szczaw, który będzie odpowiednie do zupy szczawiowej. Można także pokusić się o zrobienie domowych, suszonych pomidorów. Warto próbować i eksperymentować! Zimą z chętnie będziemy otwierać kolejne słoiki i zajadać się przepysznymi, domowymi przetworami.

Polub nas na Facebooku!

Polub nas na Facebooku!