Techniki gotowania

Domowe piwo – od czego zacząć?

domowe piwo
domowe piwo

Piwo to jeden z ulubionych, wakacyjnych trunków Polaków. Pijemy je nie tylko podczas wakacyjnego urlopu i wypoczynku, ale także w czasie spotkań z przyjaciółmi czy przy domowych grillach. A gdyby tak zaskoczyć rodzinę i znajomych i poczęstować ich piwem własnej roboty? Dzisiaj opowiadamy o tym, od czego zacząć w produkcji domowego piwa.

Piwo jest znane i lubiane na całym świecie. Jego wyrób nie jest aż tak trudno, jak mogłoby się nam wydawać, ale potrzebna jest podstawowa wiedza związana z początkami czy produktami i akcesoriami niezbędnymi do jego produkcji. Samodzielnie przyrządzone piwo domowe będzie lepiej smakowało niż to kupione w sklepie z wielkiego browaru, który stawia na ilość, a nie jakość. Piwo przygotowane w domu będzie wyróżniało się smakiem i aromatem. Nawet jeśli pierwsze nie wyjdzie idealne, to nie warto się zniechęcać tylko próbować dalej.

Trudne początki…

Początki z przygotowaniem własnego piwa mogą być trudne. Jednak nie warto się zniechęcać i mimo wszystko warto spróbować. Bowiem domowy wyrób piwa może okazać się strzałem w dziesiątkę! Początkujący warzelnicy powinny rozpoczęć swoją przygodę ze złotym trunkiem od brewkitu. Kupimy go w każdym sklepie, który oferuje produkty do domowych wyrobów. Brewkit to puszka z nachmielonym ekstratem słodowym, który służy do produkcji piwa. To sprawdzony i dobry pomysł dla wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z domowym piwem.

Smaków i rodzajów brewkitu jest bardzo dużo, dlatego tylko od indywidualnych gustów zależy, jakie piwo będziemy chcieli uwarzyć. Zakup brewkitu nie wiąże się z dużymi kosztami – początkowo będziemy musieli przeznaczyć ok. 60-80 zł za puszkę, a do przyrządzenia piwa będziemy potrzebowali dwóch puszek. Pierwsza będzie zawierać ekstrakt nachmielony, a druga dodatkowy surowiec. Jeśli planujemy przyrządzić lekkie piwa, to możemy zrezygnować z dodatkowego surowca – wówczas ekstrakt początkowy wyniesie 5%, a zawartość alkoholu będzie na poziomie 2%. Dodatkowy surowiec można także zastąpić glukozą lub cukrem. Jednak takie rozwiązanie może spowodować podbicie procentów alkoholu w trunku, przez co straci nasze piwo. Pełniejszy i bogatszy smak uzyskamy, jeśli dodamy dodatkową porcję niechmielonego ekstraktu słodowego.

Co trzeba kupić, aby zrobić domowe piwo?

Lista produktów i sprzętu niezbędnego do wyrobu domowego piwa nie jest aż tak długa, jak mogłoby się wydawać. Warto zadbać o to, aby posiadać wszystkie rzeczy, przed rozpoczęciem pracy nad produkcją złotego trunku. Podstawowa lista zawiera:

  • garnek o pojemności 10 litrów
  • fermentor (pojemnik fermentacyjny) z kranikiem, który będzie służył do rozlewu (warto mieć, ale jeśli budżet nie pozwala, to możemy pozostać tylko przy jednym fermentorze)
  • ekstrakty słodowe
  • rurka/wężyk do rozlewu piwa
  • kapslownica oraz kapsle
  • miarka do cukru
  • plastikowa lub drewniana łyżka (30-40 cm)
  • termometr analogowy, lub elektroniczny do żywności
  • spirytus do dezynfekcji, np. termometru
  • chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2, lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)
  • ręcznik papierowy.

Akcesoria i sprzęty niezbędne do produkcji domowego piwa, można kupić w sklepie domowaspizarnia.pl

Powiązane posty
Techniki gotowania

Co jeść na trasie?

Jazda na rowerze to nie tylko wiatr we włosach i skuteczny sposób na odstresowanie i poprawę…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Jak parzyć herbatę?

Herbata jest naparem uwielbianym niemalże na całym świecie, niezależnie od szerokości…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Szybko, smacznie i pożywnie, czyli jak przygotować zdrowy obiad?

Obiad to zazwyczaj najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. W teorii powinno się go spożyć…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

1 Comment

Skomentuj Rafal Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.