Desery

Domowe ciastka owsiane z musli

Składniki na DOMOWE CIASTECZKA OWSIANE Z MUSLI

  • 250 g płatków musli (polecam te z Biedronki 🙂 ),
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól

domowe-ciastka-owsiane

Przygotowanie:

  1. 100 gram masła rozgrzewamy na patelni.
  2. Do masła dodajemy płatki musli. Smażymy je do momentu, kiedy lekko przyrumienią się.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy 60 g cukru. Powinien się stopić. Tak przygotowane płatki odkładamy do miseczki.
  4. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy również niewielką szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
  5. Łączymy mąkę z płatkami musli
  6. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy całość.

Moja masa była zbita, a więc pozwoliłam sobie niewielką łyżką nabierać ciasto, a następnie układać na wysmarowanej masłem blaszce.

Domowe ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut, najlepiej w temperaturze 180° C.

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Polub nas na Facebooku!