Jakość wina zależy od wszystkich etapów produkcji, ale kluczowym miejscem jest winnica, gdzie rosną i dojrzewają główne składniki trunku. Mowa oczywiście o winogronach. Obecnie coraz większą uwagę poświęca się odpowiedniej pielęgnacji upraw, a dobrą jakość wina osiąga się poprzez zapewnienie winoroślom odpowiedniej lokalizacji na dobrze ukształtowanym terenie. Wybór odpowiedniego gatunku gleby, na której dojrzewają winogrona, również ma ogromne znaczenie. Jednak jak powstaje sam trunek? Odpowiedź w poniższym artykule.
Od czego zaczyna się proces powstawania wina?
Pierwszym i dosyć oczywistym etapem produkcji wina są zbiory, gdy winogrona odpowiednio dojrzeją i są gotowe do dalszej obróbki. Zbiory możemy podzielić na dwie grupy – mechaniczne i ręczne. W przypadku zbioru ręcznego, winogrona są gromadzone w plastikowe skrzynki o pojemności do 20 kg, co chroni je przed uszkodzeniami i przed zbyt szybką fermentacją. Po zebraniu, owoce są przewożone do winiarni, gdzie często poddawane są ręcznej selekcji na specjalnie przygotowanych stołach.
Warto wiedzieć, że proces winifikacji nieco różni się w przypadku win czerwonych i białych. Na początku specjalna maszyna usuwa szypułki z winogron i miażdży je. W przypadku produkcji win czerwonych, zachodzi także proces maceracji, czyli kontakt skórek z sokiem winogron, który może trwać dłużej lub krócej. Dzięki temu wino uzyskuje swój oryginalny kolor oraz zachowuje różnorodne substancje odżywcze. Ten proces jest pomijany przy produkcji wina białego. W tym przypadku wystarczy sam wyciśnięty sok z owoców. Co ważne, każdy sklep z winem powinien mieć odpowiednio opatrzone produkty, które będą wskazywały na metodę obróbki.
Czym jest proces fermentacji wina?
Najprościej ujmując, proces fermentacji to okres, w którym drożdże zmieniają się z cukru w alkohol. Najczęściej dzieje się to w drewnianych beczkach bądź cementowych kadziach. Podczas fermentacji win czerwonych uwalnia się dwutlenek węgla, który unosi skórki do góry, tworząc tzw. kożuch. Winiarze regularnie mieszają ten kożuch, aby zapobiec powstawaniu pleśni i wydobyć z niego substancje nadające nietuzinkowy kolor, aromat i smak winu. Na sam koniec wino zlewa się do kadzi.
To właśnie tak sporządzony trunek, który posiada prawie każdy sklep z winem, zawiera najwięcej cennych składników, które gwarantują uzyskanie oryginalnego trunku. Następnie powstałe wino jest mieszane w odpowiednich proporcjach z winem bazowym. Ponownie biały wariant nie przechodzi tego procesu.