Słodycze goszczą na każdym przyjęciu – warto podawać je oryginalnie, aby cieszyły nie tylko podniebienia, ale także oczy. Podpowiadamy, jak w efektowny sposób serwować łakocie.
Podobno jemy w dużym stopniu także oczami – aby organizowane przyjęcie zmieniło się w prawdziwą rozpustę, musimy zadbać o sposób serwowania deserów. Będą wtedy kusić i zachęcać do tego stopnia, że mało kto będzie mógł im się oprzeć! Jak tego dokonać? Potrzebne będą różne akcesoria cukiernicze. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.
Eleganckie patery na ciasta i owoce
Przede wszystkim na stołach powinny królować eleganckie patery, godne efektownych ciast i tortów, jakie będą się na nich prezentować. Wyróżniamy dwa rodzaje tych naczyń – głębokie będą idealne do owoców, a płytkie do rozmaitych deserów (np. sernika, bezy, napoleonki, babeczek z kremem itd.).
Szklane patery wspaniale wyeksponują ich walory, dzięki czemu słodkości będą wodzić gości na pokuszenie. Wśród rozmaitych modeli są też patery w komplecie z elegancką łopatką, którą można wygodnie nakładać kawałki ciast czy tortu. Cukiernicy dokładają wszelkich starań, aby stworzyć małe dzieła sztuki – warto docenić ich wysiłki!
Czekoladowa rozpusta
Fontanna di Trevi w Rzymie czy lub Jet de’Eau w Szwajcarii to jedne z najpiękniejszych i najsłynniejszych fontann w Europie, ale dla prawdziwych miłośników słodkości nie ma wspanialszego widoku niż czekoladowe fontanny! Słodka atrakcja idealnie sprawdzi się na weselu, urodzinach czy innej eleganckiej uroczystości. Prawdziwa belgijska czekolada o doskonałym smaku i aromacie podana w ten sposób zachwyci każdego!
Stojaki do lodów
Przemawiają do wyobraźni! Ustawione na widoku wafelki aż proszą o złożenie zamówienia na kilka gałek w ulubionych smakach. Lody można serować na wiele różnych sposobów – im kreatywniej, tym lepiej. Zamiast w wafelku można podać je w kubeczku z ciasteczek – wystarczy uformować z ciasta małe kulki, zgnieść je jak placuszki i oblepić foremkę ustawioną do góry dnem. Po upieczeniu można je wykorzystać jako oryginalny kubeczek na lody, owoce oraz polewę czekoladową lub sos owocowy!
Automat do bitej śmietany
Profesjonalny automat do bitej śmietany to absolutny must have do kawiarni, restauracji czy firmy cateringowej. Tak przygotowana jest znacznie smaczniejsza od tej w spreju, która dodatkowo zawiera stabilizatory, sztuczne aromaty itp. Wybrany model sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i imprez rodzinnych, aby delikatną chmurką efektywnie podać desery (lody, ciasta, sałatki owocowe, napoje kawowe, tiramisu itd.) udekorowane bitą śmietaną.
Co więcej, śmietana zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Można też wykorzystać je do przygotowania lekkich musów, pianek czy sosów. Dzięki temu przygotowanie i udekorowanie deserów staje się banalnie łatwe!