Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Jagody Goji – ciekawostka, odchudzanie.

jagody goji

Jagody Goji są uprawiane w Tybecie, Chinach i Mongolii w podzwrotnikowym klimacie na wiecznie zielonych krzewach. Czerwone jagody można kupić w sklepach w suszonej formie. Owoce goji są wykorzystywane w medycynie naturalnej na Bliskim Wschodzie. Ich specyficzne właściwości poprawiają pracę serca, regulują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Owoce Goji

Małe czerwone owoce Goji są wykorzystywane w Chinach od wielu lat. Według Azjatów, te owoce wspomagają regenerację nerek i wątroby. Pomagają szybciej dojść do siebie po chorobie, poprawiają koncentrację i hamują zmęczenie. Owoce goji są również nazywane eliksirem młodości, gdyż wydłużają długość życia komórek nerwowych, jak i również wzmacniają odporność. Suszone owoce posiadają wiele wartości dla organizmu oraz substancji takich jak: witamina C, żelazo, witaminy z grupy B, witamina E, cynk selen oraz beta-karoten.

Jagody goji, a odchudzanie

Każdy z nas choć raz w życiu myślał o odchudzaniu. Czy jagody goji to idealny sposób na odchudzanie? Niestety muszę was rozczarować. Jagody bezpośrednio nie wpływają na odchudzanie, lecz będą idealnym składnikiem w naszej diecie wspomagającej spalanie tkanki tłuszczowej. Specyficzne właściwości owoców sprawiają wrażenie sytości. Jest to idealna przekąska po treningu czy między posiłkami. Jednak przed dołączeniem jagód goji do naszej codziennej diety należy się skonsultować z lekarzem, gdyż w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi mogą wywołać niechciane efekty uboczne.

Jagody goji – jak jeść?

Jagody można jeść świeże lub ususzone. Ususzone jagody przypominają rodzynki. Można dodawać je do jogurtów, musli czy szejków. Są dobrym dodatkiem do herbat, zup, potraw mięsnych oraz wypieków.

Poniżej znajduje się przepis na błyskawiczne kulki owsiane. Jest to zdrowa przekąska dla całej rodziny z użyciem jagód goji.

Składniki:

Wsypujemy suche składniki do miski następnie dolewamy kefir, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Utworzona masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeżeli nie udaje nam się formowanie, należy dodać kefiru lub otrębów, w zależności czy masa jest zbyt sucha lub rzadka. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Gdy mamy już odpowiednio kleistą masę, formujemy niewielki kulki i wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 14-16 minut. Przygotowane przez nas kulki to świetna przekąska dla rodziny i znajomych.

Ciekawostka o jagodach goji.

Chińska legenda głosi, że Li Qing Yen, który spopularyzował czerwone jagody żył 252 lat. Według legendy, Li spotkał mędrców mających 300 lat, którzy zdradzili ich sekret na długowieczność, czyli odpowiednia dieta i zielarstwo. Później spotkał mędrca co miał 500 lat. Okazało się, żeby żyć tak długo jak on, należy codziennie jeść zupę z jagód Goji.

Exit mobile version