Przygotowywanie tych ulubionych placków może sprawiać niemałe trudności na zwykłej patelni z wysokimi brzegami. Dlatego, jeśli na naszych talerzach naleśniki goszczą często i chcemy móc przygotować je sprawnie i bez przypaleń, powinniśmy zaopatrzyć się w dobrą patelnię do naleśników!
Zalety patelni
Patelnie przeznaczone do smażenia naleśników posiadają niskie brzegi, a to ułatwia wlewanie na nie ciasta oraz podważanie czy obracanie placków. Dzięki swojej niewielkiej wadze, podrzucanie naleśników w powietrze jest łatwiejsze i bardziej precyzyjne (co również sprawia, że rzadziej grozi nam złamanie się placka o krawędź patelni). Co równie ważne, tego typu patelnie posiadają powłokę do której nie przywiera jedzenie, co sprawia, że naleśniki nie przypalają się, a także można je przygotowywać z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Ważne jest również to, że odpowiednia patelnia do naleśników pozwala na usmażenie naprawdę cienkich i przepysznych placków. To rozwiązanie jest stworzone dla wszystkich miłośników słodkich i słonych naleśników.
Źródło: DAJAR, Patelnia do naleśników Mastic AMBITION
Jaką wybrać?
Wszystko oczywiście zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Na rynku znajdziemy wiele modeli patelni o różnych średnicach: od 20 do 30 centymetrów. W tym miejscu należy zadać sobie pytanie, co tak naprawdę lubimy przygotowywać?
Większe patelnie świetnie sprawdzą się do robienia tortów naleśnikowych czy placków do krokietów. Te o mniejszej średnicy będą idealne do wysmażenia najlepszych placków na śniadanie, obiad czy kolację, które będą cieszyć smakiem wszystkich domowników. Najmniejsze patelnie nie są koniecznym elementem wyposażenia każdej kuchni, jednak okażą się pomocą w przygotowaniu naleśników dla dzieci lub po prostu, gdy mamy chęć na małe przekąski.
Patelnia do twojej kuchni
Ważne żeby przy kupnie takich sprzętów, jak patelnie czy garnki, upewnić się, że są one kompatybilne z naszą kuchenką. Dużo modeli patelni dostępnych na rynku dobrze funkcjonują z kuchenkami gazowymi, ceramicznymi czy elektrycznymi.
Jeśli posiadamy kuchenkę indukcyjną, szukajmy produktów opatrzonych specjalnym oznaczeniem (znak spirali), które mówi nam o tym, że nadają się one do używania na takiej kuchence. Bez tego, możemy przeżyć zawód po powrocie ze sklepu, gdy nasza nowa patelnia nie będzie działać.
Natomiast, większość patelni do stosowania na indukcji, będzie również kompatybilne z kuchenkami gazowymi bądź innego typu.
Źródło: DAJAR, Patelnia do naleśników Silverstone
Powłoka
Wybierajmy takie modele patelni, które posiadają powłoki, do których nie przywiera jedzenie. Dzięki temu uzyskamy duży komfort smażenia i pyszne dania. Nasz wybór powinien paść na patelnie z powłokami teflonowymi, ceramicznymi, z powłoką mineralną, stalową czy tytanową. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie materiały będą dobre dla naszej kuchni. Niektóre potrzebują doświadczonej ręki lub są ciężkie, więc mogą być trudne w użytkowaniu.