Diety lecznicze

Rola i funkcje wątroby w organizmie

W ostatnich latach najwięcej chorób związanych jest z drogami żółciowymi oraz z wątrobą. Długotrwałe niedożywianie, spożywanie alkoholu, objadanie się pokarmami z dużą zawartością tłuszczów, przypraw, wpływa niestety negatywnie na pracę naszej wątroby.

Dlatego powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, jak potężnym „filtrem” dla krwi jest właśnie wątroba, a także jak wiele funkcji sprawuje ten organ.

Przekroczenie bezpiecznej ilości stężenia leków, substancji spożywczych jest niebezpieczne dla naszego organizmu. To właśnie wątroba bierze udział w usuwaniu nieprzydatnych związków z krążenia, także pełni funkcję odtruwającą. Ten najważniejszy gruczoł organizmu neutralizuje trucizny (alkohol i leki) znajdujące się w naszym organizmie, a następnie wydala je wraz z moczem. Przy filtracji krwi, wątroba poszukuje amoniaku, który jest niezwykle toksyczny. Związek ten powstaje w tkankach znajdujących się poza przewodem pokarmowym. Dzięki wątrobie zostaje on przekształcony w mocznik, a następnie wydalony przez nerki.

Warto jest również wspomnieć o tym, że wątroba jest magazynem wielu substancji, a także witamin, które potrzebne są nam do prawidłowego funkcjonowania. W niej zgromadzone są kwasy tłuszczowe, cholesterol a także witaminy A, D, E, B12 a nawet żelazo.

Komórki wątroby wytwarzają żółć, która jest niezwykle pomocna przy trawieniu. Substancja ta wspomaga także wchłanianie witamin i tłuszczy. Z wątroby przemieszcza się ona do pęcherzyka żółciowego, w którym ulega zagęszczeniu. Podczas jednej doby, wątroba potrafi wytworzyć nawet do 1.5 litra żółci.

Wątroba powiązana jest ściśle z naszą krwią. Mało kto z nas wie, że ten organ magazynuje potężne ilości krwi, które mogą zostać uwolnione do krwiobiegu w znaczących i niebezpiecznych sytuacjach dla naszego organizmu. Oprócz tego reguluje przepływ krwi.

Nie zapominajmy również, że wątroba odpowiada za poziom glukozy we krwi a także za produkowanie i regulowanie temperatury naszego ciała.

Polub nas na Facebooku!