Dieta

Dieta na osteoporozę. Czym wzmacniać kości?

Dieta na osteoporozę. Czym wzmacniać kości?

Osteoporoza przez kilkanaście lat rozwija się zupełnie bezobjawowo. Chory nawet nie przeczuwa wzrostu podatności na złamania, co często kończy się tragedią – nawet przy stosunkowo łagodnym urazie.

Jak się odżywiać, aby przeciwdziałać osteoporozie oraz powstrzymać jej dalszy rozwój

Postępująca utrata gęstości kości

Wewnętrzna część kości nazywana jest substancją gąbczastą, ponieważ jej przekrój przypomina gąbkę. Otoczona jest substancją bardziej zwartą, zwana kością zbitą. Obie te części posiadają istotny składnik – siatkę kolagenową, wypełnioną kryształami soli wapnia.
Z wiekiem procesy odpowiedzialne za dostarczanie do kości składników mineralnych ulegają spowolnieniu, co prowadzi do utraty wapnia i witamin.

Zmiany zachodzące w strukturze kości, w połączeniu ze stopniowym zmniejszeniem masy kostnej, wpływają na ich znaczące osłabienie. Rozrzedzenie i zmniejszenie zawartości związków wapnia prowadzi do utraty regularności sieci kolagenowej, a tym samym spadku masy kostnej oraz rozwoju osteoporozy.

Uzupełnienie niedoborów wapnia

Objawy osteoporozy praktycznie nie występują, aż do nagłego urazu. Obniżenie wytrzymałości i gęstości tkanki kostnej znacząco zwiększa ryzyko złamań, ponieważ kości stają się lekkie, porowate i kruche. Aby przeciwdziałać utratom wapna, należy spożywać produkty bogate w ten składnik. Ważnym elementem diety powinny być produkty mleczne. W wapń najbogatsze są żółte sery dojrzewające – ze względu na proces technologiczny, zawierają go nawet kilkakrotnie więcej, niż sery twarogowe.

Wapń znaleźć można także w śmietanie i serkach topionych. Składnik ten jest znacznie łatwiej przyswajalny z produktów mlecznych, jednak występuje również w roślinach. Najwięcej znajduje się go w zielonych warzywach, takich jak jarmuż, brokuły czy kalarepa. Sporo wapnia zawierają także rośliny strączkowe, w tym fasola i soja.

Zwiększona podaż witaminy D

Poza wapnem, w profilaktyce i leczeniu osteoporozy kluczową rolę odgrywa witamina D. Nie tylko wzmacnia ona kości, ale też usprawnia wchłanianie wapna w jelicie cienkim. Witamina D naturalnie syntetyzuje się w skórze, pod wpływem ekspozycji na słońce. Po przetworzeniu w wątrobie oraz nerkach zyskuje formę aktywną, znaną jako witamina D3.

W celu zwiększenia jej poziomu, należy spędzać każdego dnia przynajmniej pół godziny na słońcu. Aby nie rozwinęła się osteoporoza dieta powinna uwzględniać zwiększoną podaż witaminy D. Zawierają ją przede wszystkim ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, dorsz czy śledź. W okresie jesienno-zimowym, dobrą formą suplementacji witaminy D może być tran. Dietę wzmacniającą kości warto też uzupełnić produktami bogatymi w cynk, np. mięsem indyka, wątrobą cielęcą czy pestkami dyni.

Więcej informacji na temat nowoczesnych metod diagnostyki osteoporozy znajduje się na stronie https://noraxmedical.pl/.

Polub nas na Facebooku!

Polub nas na Facebooku!