d

Daktyle – wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości

Daktyle - wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości
Daktyle - wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości

Daktyle to owoce, po które chętnie sięgają osoby dbające na co dzień o swoją dietę i jakość przygotowywanych posiłków. Ich właściwości doceniają także sportowcy z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, cennych zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym. Jakie inne wartościowe składniki znajdziemy w ich składzie? Jak regularne spożywanie daktyli wpływa na stan naszego zdrowia? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Wartość odżywcza daktyli

Daktyle to owoce daktylowca – drzewa owocowego uprawianego od czasów prehistorycznych. Obecnie największe plantacje daktylowców znajdują się w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Ich właściwości są doceniane zwłaszcza przez mieszkańców krajów Arabskich, którzy często określają je mianem ,,chleba życia”. Nic dziwnego – w ich składzie znajdziemy całą gamę cennych składników odżywczych i związków o prozdrowotnym charakterze.

Co dokładnie zawierają daktyle?

  • sporą ilość błonnika pokarmowego
  • liczne witaminy, tj. witamina B3, B6, A i E
  • związki mineralne (m.in. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód czy cynk)
  • naturalne salicylany o działaniu podobnym do działania aspiryny

Daktyle — właściwości prozdrowotne

Według  wyników licznych naukowych badań regularne spożywanie daktyli zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, a co za tym idzie zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, tj. choroba wieńcowa, udar mózgu czy zawał serca. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość potasu regulują ciśnienie krwi, a z uwagi na sporą ilość błonnika pokarmowego regulują rytm wypróżnień. Dzięki zawartości witamin z grupy B pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto daktyle wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze daktyli?

Daktyle dostępne w sklepach często konserwowane są solami kwasu benozesowego lub sorbowego (tj. benzoesan sodu czy sorbinian potasu). Dodatkowo mogą zawierać dodatek dwutlenku siarki w celu nadania im apetycznego wyglądu. W związku z tym warto czytać etykiety i kupować daktyle tylko ze sprawdzonych, uznanych źródeł.

Jak wprowadzić daktyle do codziennej diety?

Daktyle mogą stanowić świetne urozmaicenie codziennej diety. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciast czy różnego rodzaju deserów a także owsianek, musli, koktajli czy sałatek.

Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.