Kondycja włosów jest odzwierciedleniem naszego zdrowia. Włosy suche, łamliwe, przetłuszczające się mogą być efektem niewłaściwego odżywiania się oraz nieodpowiedniej pielęgnacji włosów. Kiedy włosy są łamliwe, pozbawione blasku, a kosmetyki do włosów niewiele pomagają, to warto przyjrzeć się swojej diecie. Najlepszy kosmetyk do włosów nie poradzi sobie z problemami, kiedy w organizmie brakuje podstawowych składników odżywczych.
Dieta przeciwko wypadaniu włosów
Wzmożone wypadanie włosów ma wiele przyczyn, np.: długotrwały stres czy przemęczenie, różnorodne zaburzenia lub anemia, czyli brak określonych składników w organizmie. Anemię pomagają zwalczyć, a tym samym poprawić stan włosów, produkty bogate w żelazo: jabłka, dynie, brokuły, warzywa liściaste, czerwone mięso i pełne ziarno. Dieta na wypadanie włosów opiera się także na czasowej rezygnacji z kawy, czarnej herbaty, cukru i fast -foodów. Wypadanie włosów może być wynikiem zaburzeń hormonalnych. Aby je potwierdzić lub wykluczyć trzeba zrobić badania poziomu hormonów.
Leczenie wypadania włosów powinno uwzględnić zmianę diety na produkty bogate w witaminę D, np.: wątrobę, nabiał, ryby i produkty zbożowe. Warto pamiętać o spożywaniu produktów zawierających witaminę B6, która zapobiega wypadaniu włosów. Znajdziemy ją w groszku, fasoli, marchwi i orzechach. Szpinak, migdały i brokuły zawierają także witaminę E. Dietetycy przypominają, że diecie dla wzmocnienia włosów nie może zabraknąć krzemu, cynku i jodu. Dlatego konieczne jest spożywanie owsa, jęczmienia, jajek, truskawek, krowiego mleka, wołowiny, wątroby, zielonych warzyw i czerwonego mięsa. Zdrowy sposób odżywiania się to jeden z ważniejszych elementów leczenia wypadania włosów.
Dieta na włosy słabe, suche i cienkie
W pielęgnacji suchych i słabych włosów mogą pomóc różnego rodzaju specjalistyczne produkty fryzjerskie. Jednak nawet kosmetyki mogą nie dać pożądanych efektów, jeżeli w organizmie będzie brakowało bardzo ważnych pierwiastków takich jak miedź (wzmacnia włosy), cynk (dostarcza budulec) i żelazo, które zapewnia wzrost włosów. Ogromną rolę w „naprawie” włosów suchych ogrywają witaminy B6 i A oraz E. Dieta na słabe włosy uwzględnia częste jedzenie ryb, kapusty, zielonego groszku, ziemniaków i szpinaku. Witamina E zwalcza wolne rodniki i chroni naczynia włosowate. Zawierają ją takie dobroczynne produkty jak: marchewka, orzechy, kiełki pszenicy i brukselka. Dieta na zdrowe włosy powinna zawierać aminokwasy, które przyspieszają wzrost włosów. Obecne są w drobiu, rybach, jajkach, produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych.
Dieta na włosy przetłuszczające się
W celu pozbycia się tłustych włosów należy wyeliminować z diety słodycze, fast foody, tłuszcze oraz węglowodany. Do diety na zdrowe włosy najlepiej włączyć potrawy bogate w witaminy z grupy B i E.
Sposób odżywiania się ma ogromny wpływ na kondycję włosów. Odpowiednia dieta na zdrowe włosy może pomóc poradzić sobie z problemem. Włosy znów będą ozdobą człowieka, staną się piękne i lśniące. Jeżeli dieta i kosmetyki nie poprawiają stanu włosów, to należy wykonać podstawowe badania laboratoryjne i sprawdzić, czy nie ma anemii lub zaburzeń hormonalnych. W celu dobrania diety na wypadanie włosów najlepiej udać się do dietetyka.
Więcej na: https://medmix.pl/