Produkty żywnościowe

Ocet jabłkowy – właściwości, przepis, odchudzanie.

ocet jablkowy

Ocet jabłkowy jest idealny dla cukrzyków, ponieważ reguluje poziom cukru w organizmie, oprócz tego pomaga w leczeniu grzybicy oraz wspomaga odchudzanie. Zalety octu jabłkowego są potwierdzone naukowo. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Ocet jabłkowy przepis. Jak zrobić domowy ocet?

Po gradobiciu pytań: „Jak zrobić ocet jabłkowy? Jaki jest przepis na ocet jabłkowy? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Jaki jest przepis na domowy ocet jabłkowy?”, postanowiliśmy przedstawić sprawdzony przepis na ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy powstaje podczas procesu fermentacji jabłek, podczas którego biorą również udział bakterie. Ma kolor złocisty oraz jabłkowy zapach, któremu nie każdemu przypada do gustu 🙂

Składniki na ocet jabłkowy:

  • 1 kg jabłek;
  • 1 litr przegotowanej wody, o temperaturze pokojowej;
  • 5 łyżek cukru (1 łyżka cukru na 250 ml wody);

Wykonanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój je na cztery części.
  2. Pokrojone wcześniej jabłka trzeba umieścić w dużym słoiku i zalać przegotowaną, osłodzoną wodą.
  3. Słoik nakryj gazą i przymocuj gumką recepturką.
  4. Następnym krokiem jest odstawienie gotowej mikstury w zacienione miejsce. Najważniejszą rzeczą, którą powinniśmy pamiętać jest to, aby jabłka cały czas znajdowały się pod wodą, inaczej może wystąpić ryzyko pojawienia się pleśni. Do tego celu można użyć szklanki, aby przycisnąć jabłka. Należy pamiętać, że dopływ powietrza do procesu fermentacji jest niezbędny. Konieczne jest mieszanie raz dziennie, aby nasze fermentujące jabłka posiadały równomierny dostęp tlenu.

Ocet jabłkowy a odchudzanie.

Ocet jabłkowy, zarówno jak jabłka zawiera składniki, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Ocet jabłkowy może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów, ponieważ jak już wspomnieliśmy, pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza wydzielanie insulin. Daje również uczucie sytości. Należy pamiętać, że nie można traktować octu jabłkowego jako substytutu zróżnicowanej diety, tylko jako suplement.

Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze.

Główny składnik octu jabłkowego ma działanie antybakteryjne. Pionierskie zastosowanie octu było wykorzystywane do czyszczenia powierzchni i ich odkażania oraz leczenia grzybicy paznokci, brodawek, infekcji ucha i wszy. Udowodnione jest, że ocet jabłkowy hamuje mnożenie się bakterii chorobotwórczych, ale w takich stężeniach, które mogą uszkodzić komórki skóry. Ocet jabłkowy również posiada silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może eliminować niektóre rodzaje bakterii. Obniżanie poziomu glukozy we krwi za pomocą octu jabłkowego było już opisywane kilka razy, ale należy o tym pamiętać, że ocet jest bardzo korzystny dla cukrzyków. Zanim do diety dla cukrzyka zostanie włączony ocet, powinno się to skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Picie octu jabłkowego może być równie groźne dla cukrzyków co i pomocne, ponieważ nieodpowiednia dieta u cukrzyka może prowadzić do śpiączki lub śmierci.

Autor:Piotrek Piłka

Powiązane posty
Produkty żywnościoweOleje i tłuszcze

Oleje tłoczone na zimno - poznaj ich właściwości

Poświęćmy nieco czasu, aby się dowiedzieć, jak rozpoznać dobry olej, który powstaje zgodnie…
Czytaj więcej
Produkty żywnościoweOleje i tłuszcze

Poznaj prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego

Oleje roślinne to doskonały zamiennik mniej wartościowych tłuszczy zwierzęcych. Odpowiednio…
Czytaj więcej
Produkty żywnościoweOleje i tłuszcze

Zastosowanie oleju konopnego

Olej konopny zdobył w ostatnich latach sporą popularność. Pojawia się na sklepowych półkach…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.