ZdrowieDomowa apteczka

Imbir – właściwości, zastosowanie. Dlaczego warto go spożywać?

imbir

Imbir jest niezwykłą rośliną. Jest wykorzystywany zarówno do jedzenia, jak i w medycynie. Na Bliskim Wschodzie roślina ta jest powszechnie wykorzystywana jako przyprawa do wielu potraw oraz jako skuteczne lekarstwo w leczeniu np.: mdłości czy przeziębienia.

Najlepiej kupić świeży korzeń imbiru, gdyż nie traci swoich cennych właściwości w stosunku do imbiru w proszku.

Właściwości imbiru.  

Imbir to roślina o właściwościach leczniczych. Posiada substancje przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Jest wykorzystywana do:

1. zwalczania przeziębienia – imbir rozgrzewa, co jest ważne przy przeziębieniu. Pozwala wypocić się, a tym samym oczyszcza organizm, zatoki, eliminuje bóle stawów;

2. niwelowania mdłości – to przydatna zaleta imbiru, zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Można go bezpiecznie zażywać w granicach od 11 do 15 gram dziennie. Łagodzi również objawy choroby morskiej i lokomocyjnej;

3. leczenia otyłości – imbir dodany do ciepłej wody powoduje, że organizm staje się nasycony;

4. zwalczania nowotworów – związek nadający smak imbirowi zmniejsza szanse na pojawienie się guza i zmniejsza jego rozmiary;

5. Usprawnienia krążenia krwi;

6. Obniżenia poziom cholesterolu;

Herbata z imbirem. 

Gorąca herbata z imbirem? To bardzo dobry pomysł. Najlepiej sprawuje się podczas przeziębienia lub chłodnych jesienno-zimowych wieczorów. Przygotowanie takiej herbaty jest banalnie proste. Do zaparzonej gorącej herbaty dodajemy kilka plasterków imbiru. Można dodać plasterek pomarańczy lub cytryny, jak również według uznania goździki, kardamon lub cynamon. Jeśli słodzimy herbatę, najlepiej użyć do tego miodu.

Imbir zastosowanie.

Imbir kojarzy nam się z gorącą rozgrzewającą herbatą, lecz jego zastosowanie jest o wiele szersze. Wykorzystuje się go w Azji jako bardzo popularną przyprawę w gastronomi, w celach medycznych oraz w przemyśle kosmetycznym. Imbir jest tak wszechstronnie wykorzystywany, gdyż w swoim składzie posiada białko, wapno, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Stosuje się go np.:

  • W szamponach i balsamach do włosów. Zawarty w nich imbir hamuje starzenie się skóry głowy, sprawia również, że włosy stają się gęstsze i mocniejsze;
  • W perfumach. Dzięki wyjątkowemu zapachowi imbiru, jest on bazą dla innych perfum;
  • W olejkach. Sprawia, że cebulki włosów stają się mocniejsze, zapobiega ich wypadaniu oraz zwiększa ich porost;

Imbir kandyzowany.

Jest to przekąska o łagodniejszym smaku, niż tradycyjna wersja imbiru. Kandyzowany imbir używa się do różnych wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek. Świetnie sprawdzi się jako lek na chorobę lokomocyjną i morską. Wystarczy żuć kawałek kandyzowanego imbiru, a mdłości znikają. Jak przygotować taki imbir w domu? To nic trudnego! Potrzebujemy: 0,5 kg imbiru, 0,5 kg cukru pudru, 5 szklanek wody. Obieramy imbir ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Wodę wlewamy do małego garnka, dodajemy imbir i gotujemy 30-40 min. Gdy imbir staje się miękki, cedzimy go i wsypujemy ponownie do garnka wraz z cukrem pudrem i ¼ wody z poprzedniego gotowania. Grzejemy aż do rozpuszczenia cukru. Po prawie całkowitym odparowaniu wykładamy imbir na tackę i czekamy aż wyschnie. Przechowywać w szczelnym szklanym słoiku.

Autor:Piotrek Piłka

Powiązane posty
Domowa apteczka

Po rzuceniu palenia organizm oczyszcza się stopniowo... ale jakie są fazy detoksu tytoniowego?

Proces detoksykacji organizmu po zaprzestaniu palenia to stopniowy i wieloetapowy proces, który…
Czytaj więcej
Domowa apteczka

Korzyści płynące ze stosowania probiotyków

Probiotyki  są naturalnie dostępne w wielu produktach spożywczych, takich jak jogurty, kefiry…
Czytaj więcej
Domowa apteczka

Buczenie w uchu - czym jest?

Buczenie w uchu jest jednym z rodzajów szumów usznych, znanego również jako tinnitus. Jest to…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.