Ciało Uroda i porady

Olej rycynowy – 12 powodów, dlaczego warto go stosować!

Olej rycynowy na rzęsy brwi usta zmarszczki blizny

Olej rycynowy wytłacza się z nasion rośliny rącznika pospolitego (Ricinus communis), która rośnie dziko na pustkowiach w tropikalnych regionach. Najprawdopodobniej można ją spotkać w północno-wschodniej części Afryki oraz na Bliskim Wschodzie. Rącznik pospolity jest często uprawiany jako ozdobna roślina ogrodowa w łagodniejszych klimatach. Obecnie hoduje się ją także na dużą skalę np. w Brazylii, gdzie olej rycynowy sprawdza się jako surowiec do produkcji biodiesla.

Olej rycynowy jest już od bardzo dawna szeroko stosowany do celów leczniczych na jego rodzimych obszarach w całej Afryce, na subkontynencie indyjskim i w większości państw basenu Morza Śródziemnego. Jest to jeden z pierwszych olejów roślinnych przeznaczonych do celów przemysłowych ze względu na jego dużą lepkość i właściwości smarujące. Może nie widziałeś, ale firma c wywodzi swoją nazwę właśnie od oleju rycynowego (castor oil – olej rycynowy).

Olej rycynowy jest znany głównie jako środek przeczyszczający, aczkolwiek ten unikalny olej roślinny ma tak wiele wspaniałych zastosowań, że zasługuje na to, aby znaleźć się w każdym domu.

roślina rącznik pospolity - olej rycynowy
 
 

OLEJ RYCYNOWY – ZASTOSOWANIE

1. Olej rycynowy jako naturalny środek przeczyszczający

Nieraz można spotkać opinię, że spożycie olejku rycynowego jako środka przeczyszczającego jest niebezpieczne dla zdrowia. Jest to błędne myślenie. Kupując olej w aptece już na etykietce jest napisane, że jego głównym zastosowaniem jest pomoc w przypadku zaparć itd.



W nasionach, łodydze i liściach rącznika pospolitego znajduje się toksyczne białko – rycyna – która jest niwelowana podczas procesu ekstrakcji oleju. A więc bez obaw, dzięki odpowiedniemu przetworzeniu oleju rycynowego, wszelka trucizna zostaje usunięta.

Kiedy olej jest używany jako środek przeczyszczający, jego dawkowanie staje się wówczas zależne od masy ciała bądź od wieku (zazwyczaj dawka wynosi 1-2 łyżki dla dorosłych i od 1-2 łyżeczki dla dzieci w wieku 2-12 lat). Dzieciom poniżej 2 lat nie powinno dawać się więcej, niż 1 łyżeczki na dobę. Olej można mieszać z sokiem pomarańczowym, dzięki czemu znacznie łatwiej jest go przyjąć.

W przeciwieństwie do innych środków przeczyszczających, które działają w okrężnicy, działanie oleju rycynowego zaczyna się w jelicie cienkim. Całkowitego przeczyszczenia można spodziewać się w ciągu 2-5 godzin od spożycia oleju.

2. Olej rycynowy łagodzi obrzęk mięśni

Olej rycynowy jest uważany za ciepły olej, który przywraca krążenie. Doskonale sprawdza się jako olej do masażu, a zatem może złagodzić bolesność wynikającą z nadmiernego wysiłku mięśni. Jeśli masz bóle mięśni łydek i ud po energicznych ćwiczeniach lub uprawianiu sportu, na obolałą okolicę zastosuj trochę oleju rycynowego, a następnie dobrze wetrzyj.



Olej rycynowy jest dobrym nośnikiem olejków eterycznych. Aby masaż był bardziej relaksujący i niwelujący ból, dodaj kilka kropli olejku rumianku rzymskiego lub oleju z mięty pieprzowej na jedną łyżkę oleju rycynowego.

3. Olej rycynowy pomaga w infekcjach grzybiczych

Olej rycynowy ma silne właściwości grzybobójcze dzięki kwasowi undecylenowemu, który jest związkiem powstałym w wyniku ogrzewania kwasu rycynolowego. Może być stosowany w leczeniu powszechnych chorób grzybicowych, w szczególności grzybicy. Jest równie skuteczny, jak leki stosowane do leczenia zakażeń grzybiczych.

Jak stosować olej rycynowy na grzybicę?

  1. Ogrzej trochę oleju rycynowego do takiej temperatury, aby można było go swobodnie dotknąć.
  2. Następnie nałóż olejek na chore miejsce, tuż przed snem.
  3. Zabieg ten powtarzaj przez tydzień, dzięki czemu szybko zauważysz znaczną poprawę.
  4. Wcieranie olejku należy kontynuować aż do całkowitego zniknięcia infekcji.

4. Olejek rycynowy wspomaga wzrost włosów, rzęs i brwi

Nałożenie oleju rycynowego na skórę głowy wspomaga proces wzrostu włosów. Dodatkowo, poprawia krążenie skóry głowy. Przy tym zabiegu warto wykonywać minimum 5-minutowy masaż głowy.

Jak stosować olej rycynowy na włosy?

  1. Podgrzej olej, a następnie ostudź go do takiej temperatury, aby można było go z łatwością rozprowadzić na dłoniach.
  2. Gdy olej jest jeszcze ciepły, należy go nałożyć opuszkami na skórę głowy, a następnie wmasować.
  3. Jeśli będziesz systematycznie powtarzać ten zabieg np. co parę dni, różnicę zauważysz już po dwóch tygodniach.

Olej rycynowy może być stosowany w miejscach, które straciły włosy wskutek łysienia.

Więcej na temat tego, jak stosować olej rycynowy na włosy znajduje się tutaj!

Jak stosować olej rycynowy na rzęsy?

Jeśli masz skąpe oraz bardzo delikatne, a nawet niezbyt zauważalne rzęsy bądź brwi, olej rycynowy może posłużyć do ich zagęszczenia. Wystarczy za pomocą patyczka z bawełną np. patyczka do uszu nanieść olej rycynowy na rzęsy, brwi oraz skórę. Włoski staną się gęstsze oraz łatwiej będzie można je układać.

5. Olej rycynowy poprawia naturalny kolor włosów

Olej rycynowy może być stosowany do poprawienia naturalnego koloru włosów. Ponadto sprawia, że włosy stają się grubsze oraz bardziej lśniące.

Jak nanieść olej rycynowy na włosy?

  1. Umyj włosy, a następnie wysusz je za pomocą ręcznika.
  2. Lekko podgrzej jedną łyżkę oleju rycynowego, a następnie nanieś go na dłonie.
  3. Wmasuj olej rycynowy we włosy tak, aby dostał się do jak największej liczby pasm.
  4. Jeśli masz długie włosy, podziel je na mniejsze pasma. Potem delikatnie wetrzyj, starając się nanieść olej na każde mniejsze pasemko.




6. Olej rycynowy głęboko nawilża skórę

Olej rycynowy może być stosowany do nawilżenia suchej skóry. Olej głęboko wnika w skórę, odżywiając ją oraz nadając jej elastyczności. Nie wiem czy wiesz, ale wiele drogich i znanych kosmetyków nawilżających w swoim składzie zawiera właśnie olej rycynowy. A zatem wystarczy tylko zastosować olej, aby móc cieszyć się wszystkimi drogocennymi właściwościami!

Gęsty olej ciężko się nakładania, dlatego warto go lekko podgrzać a następnie nałożyć na skórę. Dzięki temu na skórę zostanie nałożona cienka i przede wszystkim równa warstwa.

Początkowo olej rycynowy może być trochę lepki, ale jeśli nałoży się na skórę cienką warstwę, wówczas wchłania się dość szybko, nie pozostawiając tłustego nalotu.

7. Olej rycynowy pomocy w problemach skórnych np. trądziku

Użyj oleju rycynowego do leczenia trądziku, który wydaje pojawiać się bez powodu.

Olej rycynowy najlepiej jest nałożyć na zmienione miejsce za pomocą wacika. Zmiana trądzikowa powinna zniknąć w ciągu tygodnia, maksymalnie dwóch tygodni czasu. Za efekt gojenia i pozbycia się pryszczy odpowiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oleju rycynowego. Jeśli trądzik pojawił się w kilku miejscach na twarzy, możesz olej rycynowy nanieść także na całą skórę. Najlepiej wmasować go okrężnymi ruchami w skórę na noc, a z rana dokładnie spłukać zimną wodą.

8. Naturalne wspomaganie snu – olej rycynowy na bezsenność

Coraz więcej osób cierpi na bezsenność. Mimo, że jesteśmy świadomi skutków braku snu, to jednak ciężko jest zmusić organizm do tego, aby wypoczywał. Idealny, nocny sen powinien trwać nieprzerwanie przez co najmniej 7-7 ½ godziny.

Olej rycynowy może pomóc zasnąć oraz doprowadzić Cię do głębokiego snu.

Jeśli masz trudności z zasypianiem lub nie potrafisz spać dłużej, niż 6 godzin, delikatnie posmaruj powieki olejem rycynowym. Uważaj jednak, aby olej nie dostał się do oczu. Potem już tylko przygotuj się na sen… dłuższy niż zwykle. 🙂



9. Olej rycynowy na kolkę u niemowląt

Większość dzieci przechodzi przez fazę niekontrolowanego płaczu z powodu bólów, które pojawiają się w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia. Dlaczego pojawia się kolka? Tego dokładnie nie można stwierdzić, aczkolwiek może to być spowodowane przez gazy, nieprawidłowe skurcze lub stale rozwijający się odcinek przewodu pokarmowego. Niezależnie od tego, olej rycynowy wydaje się zapewniać ulgę w kolce u niemowląt, podczas gdy wiele doustnych leków niestety nie.

Olej rycynowy powinno nanieść się na zewnętrzną okolicę brzuszka, a następnie delikatnie wmasować. Nie jest jasne, czy działają w tym przypadku przeciwbólowe właściwości oleju czy jego efekt nasenny, aczkolwiek większości dzieci zabieg ten przynosi szybką ulgę, zaraz po nałożeniu oleju rycynowego.

10. Leczy problemy skórne u zwierząt

Psy i koty mają tendencję do ciągłego lizania rany i miejsc zmienionych chorobowo. To może tylko pogorszyć kondycję skóry oraz spowodować spożycie lekarstwa zastosowanego w chorych miejscach.

Olej rycynowy jest bezpieczny w przypadku leczenia drobnych ran. Jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne przyspieszają gojenie się ran. Poza tym, zwierzęta, które spróbują oleju rycynowego, niemal natychmiast zaprzestaną stosowania praktyki lizania ran.

11. Olej rycynowy na blizny

Olej rycynowy można śmiało zastosować do zniwelowania blizn. Jednak trzeba być przy tym systematycznym oraz wytrwałym. Dzięki zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych, które wnikają głęboko w skórę, blizny stają się płytkie oraz co ważne, powoli zanikają. Aby zauważyć efekty, trzeba regularnie aplikować olej rycynowy oraz nie poddawać się 🙂

12. Olej rycynowy na usta

Usta – to jedna z kluczowych części naszego ciała, na którą zwraca się uwagę podczas rozmowy. Ważne jest zatem, aby były utrzymane w dobrym stanie. Olej rycynowy często jest także dodawany do balsamów do ust, błyszczyków, ponieważ wspaniale nawilża usta oraz głęboko wnika w nabłonek sprawiając, że usta stają się miękkie. Ponadto, olej rycynowy zabezpiecza suche usta oraz doskonale sprawdza się jako kosmetyk pielęgnacyjny np. w zimie. Wystarczy nakładać klika razy dziennie olejek bądź stosować go na noc.

Cena oleju rycynowego

Na szczęście, olej rycynowy to produkt tani, który w aptece można dostać za niecałe 7 zł (100 ml). Taka ilość spokojnie wystarczy na kilka miesięcy użytkowania.

Polub nas na Facebooku!