Księga przepisów zdrowe przekąski

Sok z buraka

sok z buraka

Autor: Piotrek Piłka

Burak to jedno z popularniejszych warzyw plantowanych w Polsce. Buraki są bardzo wrażliwe na niedobór magnezu i boru, dlatego powinno się zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy. Buraków nie uprawia się w kolejnym roku po sobie.

Sok z buraka – przepis.  

Składniki:

  • kilka buraków;
  • jabłka, sok z pomarańczy, marchewka (opcjonalnie);
Wskazówka: Najlepiej do stworzenia soku użyć młodych buraków, ponieważ posiadają najwięcej soku.

Buraki trzeba dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie pokrojone buraki wrzucić do sokowirówki. Do buraków można dodać obrane jabłka, marchewkę lub sok z pomarańczy. Potem wystarczy już tylko przemieszać. Sok z buraka z dodatkiem marchwi, jabłka czy pomarańczy jest już gotowy!

Syrop z buraka.

O zdrowotnych właściwościach buraka wiadomo nie od dzisiaj. To warzywo jest w stanie nam pomóc w wielu dolegliwościach. Syrop z buraka jest idealny wręcz na bóle gardła, ale też na inne dolegliwości, takie jak kaszel i przeziębienie. Miksturę tworzy się bardzo szybko, dlatego jeżeli mamy jakieś dolegliwości, polecamy ją stworzyć jak najszybciej. Po kilku godzinach syrop z buraka powinien być gotów do spożycia.

Przepis na syrop z buraka:

  • 1 x burak;
  • 4 łyżki cukru:

Pierwszym krokiem jest obranie buraka, następnie należy pokroić go w kostkę. Do wcześniej przygotowanego wyparzonego słoika wkładamy naszego pokrojonego buraka, a potem zasypujemy go 4 łyżkami cukru. Całość trzeba zakręcić i odstawić do zacienionego miejsca na kilka godzin.

Sok z buraka – właściwości lecznicze.  

  1.  Sok z buraka działa jak balsam na błony śluzowe żołądka – pomaga pozbyć się zgagi oraz łagodzi stany zapalne.
  2.  Burak jest bogatym źródłem sodu.
  3.  Sok z buraka wspomaga proces oczyszczania się nerek i wątroby.
  4.  Burak zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcje układu trawiennego.
  5.  Magnez zawarty w buraku wspomaga krążenie krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości.
  6.  Buraki wzmacniają układ krwionośny.

Buraki – przepisy. Do czego jeszcze można wykorzystać buraka?

  1.  Słodkie kuleczki z burakami.
  2.  Sałatka z pieczonego buraka.
  3.  Koktajl z buraka.
  4.  Ciasto czekoladowe z buraka.

Gotowanie buraków.  

Aby ugotować buraki należy je umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Najlepiej nie obierać skórki z buraków. Buraki wsadzamy do garnka z wodą, warzywa powinny być gotowane pod przykryciem. Buraki gotuje się około 50-65 minut, oczywiście wszystko zależy od rozmiarów. Aby sprawdzić, czy buraki są ugotowane należy przekłuć je widelcem. Gdy buraki są ugotowane, trzeba je wystudzić, a następnie obrać.

Wartość odżywcza buraków w 100 g.  

Kalorie  – 43 kcal;

Tłuszcz – 0.2 g;

Białko – 1.62 g;

Węglowodany – 11 g;

Błonnik – 2.9 g;

Cenna wskazówka na temat niedocenionego w Polsce warzywa. 

Buraki najlepiej jeść surowe, ponieważ składniki mineralne zawarte w burakach bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie.

Polub nas na Facebooku!