Księga przepisów zdrowe przekąski

Sok z czarnego bzu

czarny bez

Czarny bez ma w sobie bardzo dużo witamin i soli mineralnych, dzięki czemu nie tylko wzmocni nasz organizm, ale dodatkowo złagodzi kaszel i zwalczy gorączkę. Jak zrobić sok z czarnego bzu? Jakie są właściwości czarnego bzu? Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Odpowiedzi na wszystkie pytania w dalszej części artykułu. 🙂

UWAGA!!! Świeże owoce czarnego bzu zawierają toksyczne składniki zwane sambunigryną, które po spożyciu rozkładają się na cyjanowodór, jednak podczas przetwarzania rośliny (gotowanie, suszenie itd.) cyjanowodór ulega rozkładowi, dlatego ZABRONIONE jest spożywanie świeżo zerwanych owoców tej rośliny.

Sok z czarnego bzu – przepis.

Składniki:

  • 30 łodyg czarnego bzu;
  • 1 kilogram cukru;
  • sok z cytryny lub z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 litr wody;
  • miód (opcjonalnie);

Sok z czarnego bzu – sposób wykonania:

  1. Łagodnie otrzep kwiaty, żeby pozbyć się z nich jakichkolwiek zanieczyszczeń.
  2. Aby sok nie był za gorzki, pozbądź się grubszych zielonych łodyg.
  3. Kwiaty przełóż do garnka, a następnie ogrzewaj je do czasu, aż puszczą soki.
  4. Miksturę zblenduj na miazgę.
  5. Wszystko zalej przegotowaną wodą z cukrem, miodem i sokiem z cytryny lub pomarańczy, a potem odstaw wywar na 2 dni.
  6. Po wyznaczonym czasie przecedź syrop przez gazę lub sito, następnie przelej do butelki.

Nektar pij codziennie, najlepiej podczas śniadania i obiadu.

Należy pamiętać, że sok trzeba koniecznie przechowywać w lodówce.  

Sok z czarnego bzu – właściwości lecznicze.

  1. Owoce czarnego bzu zawierają dużo witamin i soli mineralnych, dzięki czemu kwiaty mają właściwości przeciwgorączkowe.
  2. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy zwalniających wolne rodniki.
  3. Mikstura pomaga regulować trawienie, łagodzi wzdęcia oraz zgagę.
  4. Sok stosowany jest podczas problemów z nerkami.
  5. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych.
  6. Czarny bez jest moczopędny, dzięki czemu pomaga w pozbyciu się kwasu moczowego.
  7. Sok z czarnego bzu uszczelnia ściany naczyń włosowatych oraz poprawia ich elastyczność.
  8. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
  9. Roślina jest wykorzystywana podczas stanów zapalnych jelit lub żołądka oraz w nerwobólach i rwie kulszowej.

Syrop z czarnego bzu.

Składniki:

  • 2 szklanki wody;
  • 2 szklanki świeżych owoców;
  • miód;
  • 1,5 łyżki imbiru w proszku;

Syrop z czarnego bzu – wykonanie:

  1. Bez starannie umyj i pozbądź się owoców o innym kolorze, niż czarny.
  2. Włóż owoce do garnka, a następnie dodaj wszystkie składniki.
  3. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  4. Po ugotowaniu, odstaw do wystygnięcia.
  5. Gdy będzie ciepły, oddziel miazgę od soku za pomocą sitka lub gazy.
  6. Do syropu dodaj miód wedle uznania.
  7. Wszystko przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.

Jeśli twoje dziecko lubi pić wodę z sokiem ze sklepu, możesz zastąpić kupny sok syropem domowej roboty, który jest idealną alternatywą.

Należy wiedzieć, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni.

Autor: Piotrek Piłka

Polub nas na Facebooku!